Nagyvilág

Hazafelé tartanak a brit tengerészek

Az iráni fogságukból kiszabadult brit tengerészek csütörtökön reggel hazaindultak Londonba a British Airways járatán - jelentette be az iráni állami rádió.

Egy magát megnevezni nem kívánó diplomata szerint a 15 tengerész és a teheráni brit nagykövetség néhány alkalmazottja számára lefoglalták a gép első osztályát, és a londoni leszállásig nem engedik közelükbe a médiát.


Nagy-Britannia teheráni nagykövete egyébként már szerda este – a válság kezdete óta először – találkozott az Irán által közel két hete elfogott tizenöt brit katonával, akik közül hárman az egyik iráni televízióban köszönetet mondtak az iráni elnöknek szabadon bocsátásukért. Bocsánatot kértek az iráni felségvizekre történt (állítólagos) behatolásáért, valamint azt is megismételték, hogy fogva tartóik jól bántak velük, valamennyien épek és egészségesek.


Hazafelé tartanak a brit tengerészek 1

Távozóban a katonák (foto:mti.hu)


Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerdán jelentette be, hogy megkegyelmezett a március 23-án elfogott nyolc brit haditengerésznek és hét tengerészgyalogosnak, és szabadon engedi őket. Ezért Teherán beismerést és bocsánatkérést várt Londontól a tengerészek szabadon bocsátása fejében, végül azonban elállt ettől a követeléstől. Döntését végül Mohamed prófáta születésnapja és Húsvét ünnepe alkalmából hozta meg, a “brit népnek szánt ajándékként”.

Irán azzal az indokkal fogta el a Perzsa-öbölben a brit királyi haditengerészet Cornwall nevű fregattjához tartozó járőregységet, hogy az – ellenőrzési tevékenység közben – iráni vizekre hatolt be. A brit hadvezetés és a kormány következetesen kitartott azon álláspontja mellett, hogy a járőr végig iraki tengeri területen volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik