Nagyvilág

Basescu kinevezte az új román minisztereket

Traian Basescu aláírta a román kormányból távozott miniszterek felmentéséről, illetve az új tárcavezetők kinevezéséről rendelkező dekrétumot, de ugyanezen a napon a román néphez intézett üzenetében élesen kikelt a szerinte törvénytelen eszközökkel, a lakosságot félrevezető módon kormányzó politikusok ellen.

A román parlament az előző napon megszavazta Calin Popescu Tariceanu átalakított kormányának összetételét, mégpedig a vártnál is nagyobb arányú többséggel, azaz 302 igennel és 27 nemmel. Az átalakított kabinetben csak a liberális párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői foglalnak helyet, vagyis távoztak a koalícióból a demokraták.

Csütörtökön iktatják be hivatalosan is a kormányt

Egyes miniszterek felmentését vagy beiktatását általában az államfőnek kell jóváhagynia, de az alkotmány előírja: abban az esetben, ha megváltozik a kormány szerkezete, politikai összetétele, az államelnök csak a parlament döntése alapján teheti meg ugyanezt. Basescu tehát most az egyes miniszterek távozását és mások hivatalba lépését szentesítette kézjegyével az előző napi parlamenti határozatnak megfelelően. Az elnöki dekrétum csütörtökön lép hatályba, amikor megjelenik a hivatalos közlönyben. Aznap este hivatalosan is beiktatják a kormányt, miután a miniszterek leteszik az esküt.

Basescu kikelt a korrupt politikusok ellen

Basescu ugyanakkor szerdán kemény hangú állásfoglalással lepte meg a közéletet. A románokhoz intézett állásfoglalásában érzékeltette, milyen ádáz küzdelmet folytat a politikai osztály egy részével, amely szerinte nem a társadalom, hanem saját – illetve bizonyos csoportok – érdekeit követi. Ezeket a politikusokat hazugsággal, korrupcióval, kulisszák mögötti titkos politizálással vádolta.

Emlékeztetett arra, hogy ő már 2005 eleje óta szorgalmazza az előre hozott választásokat a “tartós politikai egyensúly” megteremtése végett. Kifejtette: a román társadalom sokkal érettebb, mint a román politikusok.

Megjegyzendő, hogy Basescu ellen jelenleg olyan procedúra zajlik a parlamentben, amelynek az elnöki tisztségéből való felmentése a célja. Basescu és a demokrata párt (amelynek soraiból került ő az államfői székbe) továbbra is harcol a liberális párttal és annak elnöki posztját is betöltő miniszterelnökkel. Basescu és Tariceanu az utóbbi időszakban kölcsönösen azzal vádolta egymást, hogy saját érdekcsoportjainak kedvező politikát folytat. Az államfő korántsem nézte jó szemmel, hogy Tariceanu “kilökte” a demokratákat a koalícióból.

Belpolitikai háború

Az RMDSZ vezetői többször jelezték: nem helyeslik ezt a belpolitikai háborút a koalíciós szövetségesek között, már csak azért sem, mert a magyarok szervezete szerint az országnak sürgős tennivalói vannak a reformok, az európai uniós követelmények teljesítése terén.

A szövetség négy helyet kapott a mostani kormányban. Markó Béla továbbra is betölti a miniszterelnök-helyettesi tisztséget, Borbély László regionális fejlesztési miniszterként tevékenykedik majd, Korodi Attila a környezetvédelmi tárca élére került, Nagy Zsolt pedig továbbra is informatikai és távközlési miniszterként dolgozik az átalakított kormányban.

Markó Béla szerdai bukaresti sajtótájékoztatóján figyelemre méltónak nevezte, hogy az új összetételű kormánynak sikerült jelentős többséget szereznie a parlamentben. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a román politikai osztály túlnyomó többsége a belpolitikai stabilitás megteremtésére törekszik. Azok, akik az előző napon az új kormány mellett szavaztak, egyúttal az elmúlt hónapok végeérhetetlen viszálykodásainak a befejezése mellett foglaltak állást – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik