Nagyvilág

Washington mindenképpen telepíti a rakétapajzsot Európába

Washington megvalósítja az amerikai rakétavédelmi rendszer közép-európai elemeinek kiépítését, akár sikerül leszerelnie Oroszország ellenkezését, akár nem – jelentette ki kedden Washingtonban a Pentagon egyik vezető tisztségviselője.

Eric Edelman, a védelmi minisztérium politikai államtitkára hangsúlyozta sajtótájékoztatóján, hogy Washington együtt kíván működni Moszkvával a rakétavédelem terén. Az Egyesült Államok és Oroszország a tervvel kapcsolatos együttműködés számos lehetséges módozatáról folytat megbeszéléséket, arról is szó lehet, hogy a kiépítendő rendszer által begyűjtendő adatok egy részét megosztja Oroszországgal. Ám ha kudarcba fulladnának ezek a tárgyalások, az Egyesült Államok akkor sem engedi meg Oroszországnak, hogy megszabja, miben egyezik meg kétoldalúan más országokkal – mondta. Edelman nemrégiben tért vissza Washingtonba Európából, ahol tárgyalásokat folytatott a terv megvalósításáról.

Az amerikaiak radarrendszert kívánnak létrehozni Csehországban és tíz ellenrakétát akarnak elhelyezni Lengyelország területén globális rakétavédelmi rendszerük részeként. E rendszer meghirdetett célja, hogy óvja az Egyesült Államokat és Európát elsősorban Irán ballisztikus rakétáitól. Edelman keddi nyilatkozata szerint 2015 körül válhat realitássá egy ilyen iráni támadás veszélye.

Az amerikai elképzelés nyugtalanságot és ingerültséget váltott ki Moszkvában. Orosz részről többször is figyelmeztették Washingtont, hogy az ország biztonságát fenyegető veszélyként fogják fel e rendszer közép-európai elemeinek telepítését, s hogy a terv végrehajtása új fegyverkezési versenyt indíthat el.

Amerikai részről a múlt héten jelezték először, hogy Washington együttműködést szándékozik javasolni Oroszországnak a rakétavédelem területén, s feltehetőleg április 19-én, Brüsszelben vitatják meg először ennek lehetőségét a NATO–Oroszország Tanács következő ülésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik