Külföld

USA Irán-ellenes gerilláknak segít

admin
admin

2007. 04. 04. 07:49

Az ABC News értesülése szerint az Egyesült Államok titokban egy olyan pakisztáni fegyveres csoportot "lát el tanácsokkal és bátorít", amely már több rajtaütést hajtott végre a szomszédos Iránban.

A hírcsatorna amerikai és pakisztáni felderítési forrásokra hivatkozva helyi idő szerint kedden arról számolt be: a beludzsi törzs tagjaiból szerveződött Dzsundullah (Allah Hadserege) nevű fegyveres csoport az Iránnal határos Beludzsisztán pakisztáni tartományból indítja akcióit, amelyek során már több iráni katonát elfogtak vagy megöltek. A Dzsundullah állítólag videofelvételeket készített azokról az iráni katonákról és határőrökről, akiket a rajtaütések során fogságba ejtett.

Nem pénzt adnak

Az ABC híre szerint az amerikai hírszerzés annyit elismer, hogy együttműködést alakítottak ki a csoporttal az esetleg a térségben rejtőző al-Kaida-terroristák felkutatására. Az ABC News név nélküli amerikai kormányforrásokat is idézett, amelyek szerint az Egyesült Államok nem nyújt közvetlen pénzügyi támogatást a fegyveres csoportnak, mivel ehhez elnöki utasítás és kongresszusi jóváhagyás szükséges. Washingtont viszont 2005 óta “szoros kapcsolat” fűzi annak vezetőjéhez, Abd al-Malik Regihez.

A hírcsatorna megszólaltatta Alexis Debat terroristaellenes szakértőt, aki azt mondta: Abd al-Malik Regi valószínűleg egy néhány száz fős gerillacsoport élén áll, és Irán területére behatolva támadásokat szervez iráni katona- és felderítő tisztek ellen, akiket elrabolnak és kivégeznek, többnyire videokamera előtt.

Debat értékelése szerint az egykor a tálib mozgalomban harcolt Regi – aki azt állítja, személyesen végezte ki néhány iráni foglyát – részben drogkereskedő, részben tálib és szunnita indulatok vezérlik. Csoportja vállalta magára februárban azt a merényletet az iráni Zahedan városában, amelyben az iráni Forradalmi Gárda 11 tagja vesztette életét.

Hasonlít Nicaraguához

Az ABC pakisztáni kormányforrásokra hivatkozva beszámolt arról is, hogy az Irán elleni titkos támadások is szerepeltek a tárgyalások napirendjén Dick Cheney amerikai alelnök és Pervez Musarraf pakisztáni elnök februári találkozóján.

Az amerikai hírcsatorna úgy értesült “törzsi forrásokból”, hogy a pénzügyi támogatás olyan iráni emigránsokon keresztül jut el a Dzsundullah vezéréhez, akiknek kapcsolatai vannak Európában és a Perzsa-öböl menti államokban.

Az ABC híre szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szóvivője leszögezte: a CIA-nak nincs köze a pakisztáni csoport működéséhez, és az Egyesült Államok nem nyújt számára pénzügyi támogatást.

Volt CIA-tisztek az ABC-nek megjegyezték: az ügy arra emlékeztet, amikor az amerikai kormány az 1980-as években a kontráknak nevezett gerilla egységek támogatásával igyekezett megingatni a kommunistabarát szandinista kormány helyzetét Nicaraguában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.