Nagyvilág

Továbbra is aggasztóak az iraki merényletek

Habár Bagdadban összességében csökkent az erőszak áldozatainak száma, a nagyszámú áldozatot követelő robbantásos merényleteket továbbra is "rendkívül aggasztónak" tartják az Irakba vezényelt amerikai csapatok egy szerdán ismertetett helyzetértékelés szerint.

Miközben Bagdadban márciusban az előző hónaphoz képest 26 százalékkal csökkent a vallási indíttatású erőszak halálos áldozatainak száma, nagyobb robbantásos merényletek az elmúlt hetekben több mint háromszáz halálos áldozatot követeltek – mondta William Caldwell tábornok, szóvivő.


Elsősorban a kivégzésszerű és más, rendszerint síita “halálosztagok” számlájára írt gyilkosságok száma mérséklődött, az egész ország területét tekintve pedig a javulás kisebb a vártnál.

A hadsereg értékelése szerint az al-Kaida terrorista szervezet iraki szárnya áll a legtöbb autós és öngyilkos merénylet mögött. Az al-Kaida célja az – folytatta a szóvivő-, hogy viszonttámadások kiprovokálásával életben tartsa az erőszakspirált. Az iraki kormány bejelentette, hogy a Bagdadban zajló biztonsági műveletet kiterjeszti a fővároson kívülre is.

Kedden elraboltak 22 pásztort a Bagdadtól 110 kilométerre délre fekvő Kerbela közelében – közölte az iraki rendőrség. A magukat rendőrnek kiadó, egyenruhás fegyveresek elvették a pásztorok fegyvereit, őket magukat és állataikat elrabolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik