Külföld

Megölték a harmadik legnagyobb csecsen vezért

admin
admin

2007. 04. 04. 13:35

Ramzan Kadirov kinevezett csecsen elnök ünnepélyes beiktatása előtt egy nappal az orosz biztonsági erők végeztek a csecsenföldi lázadók harmadik legfontosabb vezérével, akit a Moszkva-barát Ahmad Kadirov néhai elnök ellen 2004-ben elkövetett merénylet egyik felelősének tartottak.

Az Interfax orosz hírügynökség Ramzan Kadirovot idéző szerdai jelentése szerint a biztonsági erők hozzávetőlegesen két hónapos, gondosan megtervezett művelet eredményeként jutottak a Hairulla néven ismert parancsnok nyomára, aki mostanra már halott. Ruszlan Alhanov csecsen belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a parancsnok – valódi nevén Szulejman Imurszijev – a földalatti mozgalom keleti arcvonalát irányította.

Kadirov sajtótitkárságának közleménye szerint a Hairulla elfogására indult szövetségi katonák tűzpárbajba keveredtek lázadók mintegy tízfős csoportjával, és a parancsnok a lövöldözésben kapott halálos sebet. A többi lázadót letartóztatták – olvasható a közleményben, amely csak annyit jelzett az összecsapás helyszínéről, hogy a hegyekben történt. Csecsen hivatalos források szerint Hairulla egyike volt azoknak a felkelővezéreknek, akiknek megbízásából 2004 májusában egy sportstadionban merényletet követtek el a mostani elnök apja, Ahmad Kadirov akkori csecsen elnök ellen.

„Ezt a személyt felelősség terhelte apám haláláért, és megmondta, hogy következő áldozata Ramzan Kadirov lesz” – hangsúlyozta Groznijban kiadott közleményében Kadirov, aki bosszút esküdött apja gyilkosai ellen. Saját bevallása szerint egy különleges egységet bízott meg azzal, hogy még elnöki beiktatása előtt elfogják a stadionmerénylet értelmi szerzőit.

A 30 éves Ramzan Kadirovot Vlagyimir Putyin jelölte az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaság elnöki tisztségére, amit a csecsenföldi parlament március 2-án csaknem egyhangúlag jóváhagyott. Csecsenföld erős emberének már korábban is Ramzan Kadirov számított, aki örökölte apja önálló hatalmi bázisát, mindenekelőtt a hozzá hasonlóan átpártolt felkelőkből álló milíciáját. Egyes moszkvai elemzők afféle feudális úrhoz hasonlítják Kadirovot, aki teljhatalmat élvez Csecsenföldön, cserében az Oroszországtól való elszakadásért két háborút is vívott kaukázusi köztársaság megtartásáért az Oroszországi Föderáció kebelében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.