Külföld

Hangnemet váltott London a brit foglyok ügyében

admin
admin

2007. 04. 04. 10:41

Közvetlen kapcsolatfelvétel történt Nagy-Britannia és a teheráni vezetés között a csaknem két hete Iránban raboskodó brit katonák ügyében - közölte kedd éjjel a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal, a brit külügyminiszter ugyanakkor igyekezett hűteni a válság gyors megoldásába vetett reményeket.

A szóvivői közlemény szerint a diplomáciai kapcsolatfelvétel során London közvetlen, kétoldalú megbeszéléseket javasolt Teheránnak, és várja az iráni választ arra, hogy ezek mikor kezdődhetnek. A Downing Street-i nyilatkozatból kiderül az is, hogy a brit kormány közvetlenül érintkezésbe lépett Ali Laridzsánival.

Irán tárgyalna


Az iráni parlament elnöke üdvözölte London hangnemváltását a foglyul ejtett brit haditengerészek, illetve tengerészgyalogosok ügyében, és Golám-Ali Hadad-Ádel, az iráni törvényhozás elnöke szerint a brit vezetés immár a helyzet tárgyalásos rendezésére. “A britek megváltoztatták propagandájuk hangnemét, most már arra törekszenek, hogy tárgyaljanak Iránnal a behatoló katonákról, és ez jó dolog – fogalmazott a törvényhozás elnöke. – A briteknek el kell ismerniük hibájukat, és fel kell hagyniuk korábbi módszereikkel.”Faye Turney 26 éves brit katonanõ dohányzás közben az al-Alam iráni állami televízió felvételén (MTI)Laridzsáni, az iráni nemzetbiztonsági főtanács titkára, aki hazája főtárgyalója is a vitatott nukleáris fejlesztési program ügyében, előző este a brit Channel 4 kereskedelmi tévének adott, komoly nemzetközi feltűnést keltő interjúban kijelentette: Irán “egyértelműen nem arra törekszik”, hogy a március 23-án elfogott 15 brit tengerészgyalogost és haditengerészt bíróság elé állítsa.


Laridzsáni hozzátette: Teherán elsőbbséget ad a helyzet megfelelő diplomáciai csatornákon történő megoldásának, és nem érdekelt abban, hogy “ez az ügy még tovább bonyolódjék”. Megerősítette ugyanakkor a hivatalos iráni véleményt, miszerint a brit egység iráni vizeken tartózkodott, és közölte: Teheránnak garanciákat kell kapnia arra, hogy ilyen határsértések nem következnek be ismét.

Nem lesz gyors megoldás

A londoni miniszterelnöki hivatal kedd éjjeli közleménye szerint Tony Blair kormányfő továbbra is elkötelezett az ügy diplomáciai megoldása mellett. Előzőleg Margaret Beckett brit külügyminiszter kijelentette: óvatosságra inti mindazokat, akik gyors megoldásban reménykednek. Beckett szerint “többen túl sokat hallottak ki” Blair azon korábbi megjegyzéséből, hogy a következő 48 óra kritikus jelentőségű lesz a válság ügyében.

Irán azzal az indokkal fogta el a Perzsa-öbölben a brit királyi haditengerészet Cornwall nevű fregattjához tartozó járőregységet, hogy az – ellenőrzési tevékenység közben – iráni vizekre hatolt be.Teherán többször is bocsánatkérést követelt Londontól a brit katonák szabadon engedése fejében, és olyan kijelentések is elhangzottak iráni részről, hogy a briteket kémkedés címén akár bíróság elé is állíthatják.

A brit hadvezetés és a kormány azonban következetesen kitart azon álláspontja mellett, hogy a járőr végig iraki tengeri területen volt. A londoni védelmi minisztériumban tartott múlt heti sajtótájékoztatón elhangzott: a műholdas helymeghatározási adatok feldolgozása alapján a brit egység elfogásának helyszíne 1,7 tengeri mérföldnyire – több mint három kilométernyire – volt az iraki-iráni tengeri határtól, a Perzsa-öböl iraki vizein.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.