Nagyvilág

Megszavazták az új román kormányt

A vártnál kényelmesebb többséggel szavazta meg kedden Románia parlamentje Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök által vezetett új román kormányt, amely a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusaiból áll.

A kabinet beiktatásához 235 “igen” szavazatra lett volna szükség, ezt a határt azonban jóval felülmúlva, 303 honatya adta le támogató voksát, s mindössze 27 ellenszavazatot számoltak.


A kétpárti kormány a román parlament mandátumainak csupán 22 százalékát birtokolja, viszont a legtöbb képviselővel és szenátorral rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői támogatásukról biztosították a parlamentben Tariceanu kabinetjét. A voksolás előtt hasonlóan nyilatkozott a romániai nem magyar nemzeti kisebbségeket tömörítő politikusok maroknyi frakciója, de így is csak 280 támogató szavazatnak kellett volna összegyűlnie.


Megfigyelők szerint a pluszvoksok vagy a Konzervatív Párt (PC), vagy a Nagy-Románia Párt (PRM) honatyáitól származnak annak ellenére, hogy a két ellenzéki alakulat vezetői leszögezték: nem támogatják Tariceanu átalakított kormányát. A kommentátorok azzal magyarázzák viselkedésüket, hogy egyik pártnak sem állt érdekében a kormány megbuktatása, mert egy esetleges előrehozott választásokon nem szerepeltek volna jól.



Megszavazták az új román kormányt 1

Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök szavaz a parlamentben (fotó: MTI/EPA)


A Tariceanu liberálisaival hadilábon álló, s a régi kormányból kizárt Demokrata Párt (PD), illetve a PNL-ből korábban kivált és Liberális Demokrata Párttá (PLD) alakult politikai erő törvényhozói nem szavaztak, mert így fejezték ki tiltakozásukat az új kormány összetétele ellen.


A miniszterelnök beszédében kifejtette: azért kéri kormányának a parlament támogatását, hogy az EU-csatlakozás után folytathassák Románia integrációját. Hangsúlyozta: az átalakított kormány az egyedüli megoldás jelenleg arra, hogy megszűnjenek az elmúlt hónapokban állandóan jelentkező politikai konfliktusok, amelyek intézményi válságot idéztek elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik