Nagyvilág

A harmadik világháború nagypénteken kezdődik?

A Pentagon nagypéntek hajnalban – április 6-án négy órakor – csapna le Iránra, mivel állítólag az Egyesült Államok már befejezte a hadművelet előkészítését, s immár semmi sem tántoríthatja el Washingtont a támadástól – állítja az orosz bulvársajtó izraeli hírszerzési információkra hivatkozva. A Fehér Házhoz közeli sajtó nem hisz egy Irán elleni támadásban.

A Komszomolszkaja Pravda, többmilliós példányban megjelenő moszkvai lap kedden internetes honlapján megjelent írásának már azt a címet adta: A harmadik világháború április 6-án reggel 4 órakor kezdődik? A lap beszámolója szerint amerikai és nyugati tv-csatornák azt állítják, a Pentagon erre az időpontra tűzte ki iráni objektumok bombázásának a megindítását. Az orosz lap arról adott hírt, hogy a szenzációs hírről e tv-csatornák újságírói az izraeli titkosszolgálatokhoz közel álló kollégáiktól szereztek tudomást. Az izraeli titkosszolgálatok viszont a maguk részéről azt állítják, hogy az orosz felderítés osztotta meg velük e titkot – írja a bulvárlap.

A Komszomolszkaja Pravda tudni véli, hogy az Egyesült Államok biztos távolból, a Perzsa-öbölben felsorakozott hajóiról, illetve törökországi és iraki bázisairól kezdi meg az iráni nukleáris és kormányobjektumok bombázását. Az orosz lap ezt követően már egy nagy háború kibontakozásának a lehetőségét vetíti előre. Az összecsapásokba belesodródna az összes szomszédos állam, Indiától Izraelig és Szaúd-Arábiától a Kaukázusig.

Az orosz bulvárlap által vázolt forgatókönyv szerint az amerikai bombázásokra válaszul Irán olyan objektumokra mér majd csapásokat, amelyekhez – így vagy úgy – köze van Washingtonnak. Teherán állítólag kezdetben Izraelre lőne ki rakétákat, amely a maga részéről sem maradna adós. A Kaszpi-tengeren Irán az amerikai érdekeltségű azeri olajmezőkre és vezetékekre mérhetne csapást, míg Irán azeriek lakta tartományában ennek nyomán lázongások törnének ki – sorolja a Komszomolszkaja Pravda az állítólagos háború terebélyesedésnek kezdeti fokozatait.


A Fehér Házhoz közeli sajtó nem hisz egy Irán elleni támadásban. Ennek alátámasztására tapasztalt újságírók arra hivatkoznak, hogy a jelenlegi helyzetben egy ilyen akcióhoz nem lehetne megszerezni az amerikai kongresszus támogatását, ahol a demokrata ellenzék van többségben, és a lakosság sem helyeselne egy újabb külföldi beavatkozást. Amennyire tudni lehet, egy ilyen forgatókönyvet nem támogatna a Pentagon sem, beleértve a védelmi minisztérium vezetését is.


Az orosz vezérkari főnök szerint az Egyesült Államok nem tudna győzni egy Iránnal vívott katonai konfliktusban, még ha a Perzsa-öbölben összevont haderői képesek is érzékeny csapásokat mérni a területére.


“Lehet súlyos károkat okozni Irán katonai és ipari potenciáljában, de győzni nem lehet” – mondta Jurij Balujevszkij kedden Moszkvában az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint. Az esetleges csapások ugyanis “visszahatásokat” váltanának ki az egész világon – intett az orosz hadsereg-tábornok, aki szerint az Egyesült Államok éppen ezért “nagy politikai hibát” követne el, ha elszánná magát arra, hogy csapásokat mérjen Irán területére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik