Külföld

Eltűnt Iránban egy volt FBI-ügynök

admin
admin

2007. 04. 03. 08:07

Néhány héttel ezelőtt Iránban eltűnt egy amerikai állampolgár, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt ügynöke. Washington információkat kért Irántól. Washington nem lát összefüggést az eltűnés és a közelmúlt eseményei között. Évente két-három amerikai állampolgár tűnik el.

A férfi eltűnését családja és munkaadója jelentette be a külügyminisztériumnál, amely az Egyesült Államok érdekképviseletét ellátó Svájc iráni nagykövetségén keresztül hétfőn nyomozás megindítását kérte az iráni kormánytól – be Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő hétfőn.

Washingtonban egy eltűnt személy felkutatásának tekintik ezt az ügyet, nem látnak semmiféle összefüggést vagy kapcsolatot a közelmúlt eseményeivel – közölte McCormack, utalva a Perzsa-öbölben Irán által két hete elfogott brit katonákra.

Az FBI közleménye szerint az eltűnt férfi tíz évvel ezelőtt lépett ki az irodától, és szakterületének nem volt köze Iránhoz, bűnügyekkel, köztük a szervezett bűnözéssel foglalkozott. Nem tudnak arról, hogy iráni leszármazott lenne, felesége az Egyesült Államokban él. A középkorú férfi nem áll az amerikai kormány alkalmazásában, magánjellegű utazásra érkezett Iránba. A The Washington Post című napilap értesülése szerint a férfi egy kanadai vállalat megbízásából utazott az Irán déli partvidékének közelében fekvő Kis-szigetre, amelyen jelentős szabadkereskedelmi övezet működik.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai külügyi tisztviselő elmondta, hogy március 11. körül szereztek tudomást az esetről, és azóta nyomoznak. A rendelkezésre álló információk nem utalnak arra, hogy az iráni kormánynak köze lehet a férfi eltűnéséhez. Dana Perino fehér házi szóvivő annyit mondott, hogy nem rendkívüli esetről van szó. Évente kétszer-háromszor is előfordul, hogy Iránban nyoma vész amerikai állampolgárnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.