Nagyvilág

ABC: két év és Iránnak atombombája lehet

Iránnak 2009-ben saját atombombája lehet, miután információk szerint a perzsa állam felgyorsította urándúsítási kapacitásait - közölte az ABC televízió.

Irán az utóbbi három hónapban megháromszorozta az atomfegyverhez szükséges dúsított uránt gyártó kapacitását; mintegy ezer új centrifugát szerelt fel a natanzi nukleáris létesítmény megerősített, több mint 20 méterrel a föld alatt rejtőző részében.

Az amerikai ABC televízió “az iráni fejlesztéseket jól ismerő forrásokra” hivatkozva közölte: Teherán 2009-re elegendő alapanyagot tud majd előállítani ahhoz, hogy atombombát készítsen.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a natanzi fejlesztésekről szóló hírt az iráni helyzet “rendkívüli érzékenysége” miatt. Mint az ABC híradásában elhangzott, Irán a föld alatti fejlesztésekről nem számol be, eddig 320 centrifuga létezését vallotta be, amelyek a natanzi komplexum föld feletti épületében találhatók.

Az ezer új centrifuga felszerelése – a berendezések még nem működnek – arra utal, hogy az iráni urándúsító program sokkal gyorsabb ütemben halad, mint azt az amerikai felderítés eddig feltételezte. Amerikai szakértők korábban úgy becsülték, hogy Irán 2015 körül lesz képes atomfegyver előállítására.

Bár Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök bejelentette, hogy országa májusig 3000 centrifugát állít üzembe, Nyugaton nem sok hitelt adtak közlésének, egészen mostanáig. Az új berendezések felszerelésével Irán semmibe veszi az ENSZ Biztonsági Tanács azon határozatait, amelyek az urándúsítás leállítására szólítják fel a perzsa államot.

Az új iráni centrifugákkal kapcsolatos értesülést Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő sem értékelte, csak jelezte: az Egyesült Államok az iráni magatartás miatt fordult a Biztonsági Tanácshoz keményebb határozatot, szigorúbb büntetőintézkedéseket követelve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik