Nagyvilág

20 embert ölt meg a Salamon-szigeteki szökőár

Legalább húsz embert ölt meg és tizenhárom települést söpört el a Salamon-szigeteken a nagy erejű földrengést követő szökőár helyi idő szerint hétfő reggel. Négyezren hajléktalanná váltak.

A Csendes-óceán déli részén fekvő ország miniszterelnöke elrendelte a szükségállapot bevezetését a Richter-skála szerint 8,1-es erejű földrengés által súlyosan érintett területen. A Nyugati tartomány székhelyén, Gizóban és környékén öt méter magas hullámok söpörték el a házakat. Ezen a területen, amely a földrengés epicentrumától 40 kilométerre fekszik, mintegy húszezer ember él. A szökőár több mint 900 házat rombolt le, így négyezer ember vált hajléktalanná.

Az egész nap tartó utórengések után több ezren töltötték a szabad ég alatt az éjszakát, mert attól féltek, hogy egy újabb nagy erejű földrengés következik és ennek nyomában ismét szökőár pusztít. Kedden helyi idő szerint 10 óra 20 perckor erős, a Richter-skála szerint 6,2-es fokozatú utórengést regisztráltak, ennek epicentruma a Salamon-szigetek fővárosától, Honiarától mintegy 305 kilométerre északnyugatra volt.

Peter Marshall, az országos rendőrkapitány helyettese közölte, az eddig rendelkezésre álló adatok szerint húszan haltak meg, de az áldozatok száma tovább növekedhet a kárjelentések pontosítása után.

Az ABC ausztrál rádió közlése szerint Pápua Új-Guineában is áldozatokat követelt a természeti csapás. Az egyik kis szigeten nem sikerült időben értesíteni a szökőárriadóról a lakosokat, és egy öttagú család odaveszett. Az Ausztráliától csaknem 2600 kilométerre északkeletre fekvő Salamon-szigetek több mint kétszáz szigetből áll, lakosainak száma félmillió körülire tehető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik