Nagyvilág

Több miniszteri poszt jutott az RMDSZ-nek

Markó Béla megőrzi miniszterelnök-helyettesi posztját, az általa vezetett Romániai Magyar Demokrata Szövetség pedig további három tárcát kapott az új kisebbségi román kormányban, mely a demokratákat már nem tartalmazza, csupán liberálisokból és az RMDSZ képviselőiből áll.

A liberális miniszterelnök hétfőn küldte meg a román parlament képviselőházának azt a levelet, amelyben közölte az általa átalakított – immár demokraták nélküli – kormányának névsorát, kérve a testülettől a jóváhagyást.

A lista szerint Markó Béla továbbra is betöltené a miniszterelnök-helyettesi tisztséget (a korábbiakhoz hasonlóan felügyelné a kulturális, oktatási és európai integrációs feladatokat). Borbély László regionális fejlesztési miniszterként tevékenykedne az új kormányban, Korodi Attila (eddigi környezetvédelmi államtitkár) pedig megkapná a környezetvédelmi tárcát. Nagy Zsolt továbbra is informatikai és távközlési miniszterként dolgozna az új román kormányban. Adrian Cioroianu kapja a külügyminiszteri posztot.


A román kormányban az RMDSZ korábban is négy fővel volt jelen, Markó Béla miniszterelnök-helyettes, Nagy Zsolt távközlési és informatikai miniszter mellett megbízott miniszterként vett részt a kormány munkájában Borbély László (közmunkaügy és területrendezés) és Winkler Gyula (kereskedelm) is. A jelenlegi helyzetben az RMDSZ pozíciói erősödtek azzal, hogy három tárca vezetését kapták meg.


Demokraták nélkül folytatják

A liberális történész személye az utóbbi időben feszültség forrása volt a miniszterelnök és Traian Basescu államfő között. Tariceanu a korábbi tárcavezető, Mihai-Razvan Ungureanu lemondása után Cioroianut javasolta a minisztérium élére, de az államfő mind a mai napig nem hagyta jóvá ezt a jelölést.

Varujan Vosganian a gazdasági és pénzügyminisztériumot vezeti majd, Tudor Chiuariu kapja az igazságügyi tárcát, Cristian David pedig közigazgatási és belügyminiszter lenne. Teodor Melescanut a védelmi tárca irányítására választotta ki a kormányfő, aki Ludovic Orbanra kívánja bízni a szállítási minisztériumot. Cristian Adomniteit jelölték az oktatási, kutatási és ifjúsági tárca élére.

A lista szerint Paul Pacuraru a munka- és családügyi, illetve esélyegyenlőségi minisztérium vezetője lenne, Ovidiu Silaghi kezébe kerülnének a kis- és középvállalatok, akárcsak a kereskedelem és idegenforgalom ügyei, Decebal Traian Remes irányítaná a mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcát.


Nem szavazzák meg a névsort?

Eugen Nicolaescu megtartja egészségügyi miniszteri tisztségét, Adrian Iorgulescu is megőrzi posztját a kulturális és művelődési minisztérium élén. Mihai Voicu is megmarad a parlamenti kapcsolatokkal foglalkozó miniszteri tisztségében. A továbbiakban a törvényhozó testület kezében az új kormány sorsa. Azzal, hogy Tariceanu gyakorlatilag “kiszorította” kabinetjéből a demokratákat, ez utóbbiak ellenzékbe vonulnak, ami máris abban nyilvánulhat meg, hogy nem szavazzák meg ezt a névsort.

Mivel biztosra vehető, hogy Tariceanu az RMDSZ kormányzati jelenléte miatt nem számíthat a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) és a Konzervatív Párt (PC) támogatására, számára létfontosságú, hogy megkapja a legnagyobb ellenzéki erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) külső támogatását a parlamentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik