Külföld

Szentté avatják II. János Pált

admin
admin

2007. 04. 02. 13:19

Szentté avatják II. János Pál pápát, „de nem azonnal” – jelentette ki hétfőn, a lengyel egyházfő halálának második évfordulóján José Saraiva Martins bíboros, a szentté avatási ügyek vatikáni prefektusa.

A bíboros a La Stampa című torinói napilapnak adott interjúban emlékeztetett arra, hogy a rendkívüli népszerűségnek örvendő néhai pápát, eredeti nevén Karol Wojtylát, már közvetlenül 2005. április 2-án bekövetkezett halála után sok híve azonnal szerette volna a szentek között látni. Martins szerint azonban kongregációja a legszigorúbb vizsgálatnak veti alá az összes dokumentumot, amelyek II. János Pál szentté avatási ügyében rendelkezésére áll.

„Azok, akik tudni akarják 10, 20 vagy 100 év múlva, ki is volt valójában Wojtyla pápa, el kell hogy mehessenek a levéltárakba, hogy megtalálják az összes szükséges dokumentumot, és megértsék a maga teljességében az ő nagyságát. Azt gondolom, II. János Pál is pontosan így akarná” – fogalmazott.

Martins bíboros hangsúlyozta: számára II. János Pál „szent, élő evangélium, olyan ember volt, aki valóban egy másik világban, a szentek világában élt”. Így érzik hívei is, akik azóta is naponta hosszú sorokban várakoznak, hogy sírjához zarándokoljanak. Arra a kérdésre, hogy mikor avathatják boldoggá, a kardinális szintén nem tudott választ adni, mert ez attól függ, hogy a szentté avatási folyamat irányítója, a postulator, mennyi idő alatt állítja össze a dokumentumokból a „positiót”, amelyet aztán a teológusok vizsgálnak meg. Nekik kell megállapítaniuk, hogy a jelölt „hősiesen gyakorolta-e a keresztényi erényeket”.

II. János Pál halálának második évfordulóján reggel misét mutatott be a vatikáni grottákban Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói metropolita a néhai egyházfő sírjánál. Délben pedig a lateráni Szent János bazilikában megkezdődött a boldoggá avatási eljárás egyházmegyei szakaszának nyilvános záróülése. Ezt Camilo Ruini bíboros, Róma pápai helynöke vezeti. Délután fél hatkor XVI. Benedek pápa mutat be engesztelő szentmisét előde lelki üdvéért a Szent Péter téren.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.