Külföld

Nem enyhítik a boszniai horvát háborús bűnös büntetését

admin
admin

2007. 04. 02. 16:57

Megerősítette a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék a boszniai horvát Miroslav Bralo eredetileg kiszabott húszéves börtönbüntetését hétfőn Hágában kihirdetett fellebbezési ítéletében.

A különleges, “terrorelhárító” erők egykori tisztjeként Bralónak boszniai muzulmánok meggyilkolásáért, kínzásért és nemi erőszakért kellett felelnie. A most 40 éves férfi az 1992 és 1995 közötti boszniai háborúban, a köztársaság középső részén követte el háborús és emberiesség elleni bűnnek minősülő tetteit.

A 2005 decemberében meghozott ítélet ellen a vádlott védői fellebbeztek az enyhítő körülmények fokozottabb figyelembe vételét kérve, a másodfokon eljáró bíróság azonban valamennyi érvüket elutasította. A vád nem fellebbezett.

Bralo a Horvát Védelmi Tanács (HVO) Joker néven ismert különleges egységének helyettes parancsnoka volt. Egységük 1993-ban megtámadott két falut (Ahmicit és Nadiocit), ott épületeket gyújtott fel, felrobbantott egy mecsetet, és lemészárolt 14 személyt, köztük kilenc gyermeket. A vádlott felettesét már 1998-ban tíz év börtönbüntetésre ítélte az ENSZ keretein belül működő Nemzetközi Törvényszék, miután bűnösnek találta egy boszniai nő megerőszakolására való felbujtásban, továbbá nemi erőszak bűntettében.

A hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszék még 1995-ben, titokban emelt vádat ellene, de azt csak 9 évvel később hozta nyilvánosságra. Miroslav Bralo 2004 őszén feladta magát a hatóságoknak, majd vádalkut kötött, amelyben nyolc rendbeli gyilkosságot, erőszakot és kínzást bevallott. A vádlott az első ítélet előtt egyúttal bocsánatkérő közleményt adott ki.

Az első fokon eljáró bíróság ugyanakkor megállapította, hogy Bralo együttműködése ellenére példás büntetésre van szükség, mert olyan tettekről van szó, amelyeket minden esetben “egyhangúlag el kell ítélni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.