Nagyvilág

Halálbüntetést kért az ügyészség Vegyi Alira

Szaddám Huszein volt iraki diktátor unokafivérét, a Vegyi Aliként emlegetett Ali Haszan al-Madzsídot az 1980-as évek végén az Anfal-hadművelet során kurdok ellen elkövetett népirtás vádjával állítottak bíróság elé.

Az 1980-as években végrehajtott Anfal (Zsákmány)-hadműveletben több mint 180 ezer kurd esett áldozatául a tömeges kivégzéseknek és falvak lakossága ellen bevetett vegyi fegyvereknek.

A perben a Baasz-párt hat magas rangú vezetője és az egykori diktátor ellen emeltek vádat. Valamennyi vádlott ellen háborús bűnök és emberiesség elleni bűntettek, Ali Haszan al-Madzsíd ellen pedig ezen kívül népirtás címén is vádat emeltek. A hetedik vádlottat, Szaddám Huszeint egy másik perben – a Dudzsail síita faluban a biztonsági erők által 1982-ben végrehajtott vérengzés ügyében – kimondott halálos ítélet alapján december 30-án kivégezték.

Munkisz al-Farún főügyész elmondta, hogy öt vádlott fejére halálbüntetést kértek. A hatodik vádlott – Taher Taufík al-Ani – felmentését kérték elegendő bizonyíték hiányában. Ani az Északi Ügyek Bizottságának vezetője és Moszul tartomány kormányzója volt.

A vegyi fegyverek bevetése miatt csak „Vegyi Aliként” emlegetett fővádlott korábban beismerte, hogy parancsot adott kurd falvak tucatjainak lerombolására. A védelem szerint az Anfal-hadműveletnek legitim katonai célpontjai voltak: az 1980–1988-as iraki–iráni háború utolsó szakaszában az Iránt támogató kurd fegyveresek.

A tárgyalást április 16-ig elnapolták, ekkor a védelem tartja meg záróbeszédét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik