Külföld

Eltemették Mao Ce-tung fiát

admin
admin

2007. 04. 02. 15:14

Kína néhai kommunista vezetőjének a fia, Mao An-csing pénteken hunyt el, halálának okát nem közölték.

Gyászolók ezrei – köztük magas rangú állami vezetők – adták meg a végtisztességet a Kínai Népköztársaságot megalapító Mao Ce-tung elhalálozott fiának.

A gyásznép hosszú sorban kígyózott a Peking nyugati peremén lévő Papaosan (Babaoshan) Forradalmi Temető emlékcsarnoka előtt, hogy leróhassa kegyeletét a sokak által még ma is valósággal istenségként tisztelt Mao Ce-Tung, a 84 évesen elhunyt gyermekének ravatalánál.

Az ifjabb Mao sohasem játszott kormányzati szerepet. Különféle pszichiátriai problémáktól szenvedett, élete jelentős részét pszichiátriai intézetekben töltötte. 1923-ban született Mao Ce-tung és a kommunista vezető első felesége, Jang Kaj-huj (Yang Kaihui) második fiaként.


Bátyjával, An-jinggel (Anying) együtt előbb Párizsba, majd Moszkvába ment tanulni. 1947-ben tértek haza, két évvel azelőtt, hogy a kommunisták teljes győzelmet arattak a nacionalisták fölött a mintegy két évtizedig tartó polgárháborúban. (Az idősebb fivér már régen elhalálozott: 1950-ben, a koreai háborúban vesztette életét.)


Mao Ce-tung két további gyermekéről lehet tudni hivatalosan, két leányról, de sokak szerint nem zárható ki, hogy a nemi partnereit gyakran váltogató kommunista vezető nem törvényes utódokat is hagyott maga után.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.