Nagyvilág

Megegyezhet Blair Iránnal

Lapértesülések szerint kompromisszum születhet Nagy-Britannia és Irán között a foglyul ejtett brit katonák ügyében, de az egyezséget a keményvonalas iráni katonai vezetők megakadályozhatják. Közben Bush elnök is megszólalt az ügyben.

Belső feszültség Iránban?

Kompromisszumos megoldás körvonalazódik London és Teherán között a több mint egy hete iráni fogságban lévő 15 brit haditengerész és tengerészgyalogos ügyében, ugyanakkor a brit katonák elengedését iráni belső hatalmi viaskodás hátráltatja – írták diplomáciai és katonai forrásokra hivatkozva a vasárnapi brit lapok.

A The Sunday Telegraph, a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap értesülése szerint az egyezség lényege az lenne, hogy Nagy-Britannia nem kér ugyan bocsánatot, de biztosítaná Iránt arról, hogy a királyi haditengerészet egységei soha nem fognak iráni területi vizekre behatolni Teherán engedélye nélkül.

A lap értesülése szerint ugyanakkor a brit katonák sorsa az iráni Forradalmi Gárda felső vezetési szintjein zajló hatalmi összecsapások kimenetelétől függhet. A vezető vasárnapi brit lap meg nem nevezett iráni katonai forrást idézve azt írta: Jahja Rahim Szafavi altábornagy, a Forradalmi Gárda katonai főparancsnoka kijelentette az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács legutóbbi ülésén, hogy a helyzet “kezd kicsúszni az ellenőrzés alól”, és felszólította a testület tagjait a katonák azonnali elengedésének megfontolására a térségbeli feszültség enyhítése végett. A Forradalmi Gárda politikai osztályának szintén tábornoki rangú vezetője, Jadollah Dzsaváni azonban ugyanezen az ülésen elítélte a kezdeményezést, gyengeséggel és “liberális elhajlással” vádolva a katonai parancsnokot. Dzsaváni a The Sunday Times értesülése szerint követelte, hogy a brit katonákat állítsák bíróság elé.

A britek nem akarnak háborút

A Nagy-Britanniában a hétvégén készített közvélemény-kutatás adatai szerint a britek többsége ellenzi a válság katonai megoldását. A Sunday Telegraph című újságban közzétett eredmény szerint a britek mindössze 7 százaléka találná helyesnek, hogy a konfliktus jelenlegi szakaszában London katonai erő alkalmazására készüljön. Az erő alkalmazását, mint végső eszközt a megkérdezettek 44 százaléka támogatja, 48 százaléka pedig ellenzi.

A Blair-kormány jelenlegi stratégiáját (nyugodt diplomácia bocsánatkérés nélkül) 40 százalék támogatja, 26 százalék szerint Londonnak bocsánatot kellene kérnie Irántól, 17 százalék viszont szankciókat vezetne be Teherán ellen. A megkérdezettek 66 százaléka bízik abban 18 százalék ellenében, hogy Blair és külügyminisztere sikeresen megoldja a válságot

Lapértesülések szerint kompromisszum születhet Nagy-Britannia és Irán között a foglyul ejtett brit katonák ügyében, de az egyezséget a keményvonalas iráni katonai vezetők megakadályozhatják. Közben Bush elnök is megszólalt az ügyben.

Bush Blair pártján


Elfogadhatatlannak nevezte az amerikai elnök, hogy Irán elfogott tizenöt brit katonát, és azonnali szabadon bocsátásukat követelte.
A Camp David-i elnöki rezidencián szombaton tartott sajtótájékoztatón George Bush kijelentette, hogy súlyos problémáról van szó, hiszen iraki felségvizeken fogták iráni haditengerészek a brit katonákat. Úgy fogalmazott, hogy erősen támogatja a Tony Blair vezette brit kormány erőfeszítéseit, amelyek a kérdés békés úton történő megoldására irányulnak. Az amerikai elnök első alkalommal szólt a nyilvánosság előtt azóta, hogy az iráni haditengerészet fogságba ejtette a brit katonákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik