Nagyvilág

A védelmi miniszter is bezáratná Guantánamót

Robert Gates amerikai védelmi miniszter bejelentette: hajlandó bezáratni a guantánamói fogolytábort, feltéve, hogy a legveszélyesebb rabokat továbbra is rács mögött tudják tartani.

“Úgy foglaltam el a posztomat, hogy már akkor Guantánamo bezárásán gondolkoztam” – fogalmazott a Pentagon vezetője egy kongresszusi meghallgatáson. George Bush elnök tavaly novemberben, a félidős kongresszusi választásokon szerzett demokrata párti győzelem után váltotta le Gates elődjét, Donald Rumsfeldet, aki viszont mindig ellenezte a fogolytábor bezárását.

Gates kifejtette: a Kuba szigetén működő tábor bezárása előtt két dolgot kell rendezni. Egyrészt megoldást kell találni arra, hogy sok ország, amely erre most nem mutat hajlandóságot, visszafogadja azokat a foglyokat, akiket az Egyesült Államok nem tart különösebben veszélyesnek. Másrészt tudatosítani kell, hogy némelyik fogoly egyértelművé tette: ha teheti, visszajön, és támadást intéz Amerika ellen.

A védelmi miniszter hangsúlyozta: Guantánamo megszüntetése esetén mindenképpen biztosítani kell, hogy ez utóbbi veszélyes elemeket örökre börtönbe zárják, és ne váljon soha lehetővé szabadlábra kerülésük valamilyen jogi eljárás révén.

Gates azt is közölte, hogy a guantánamói támaszponton jelenleg fogva tartott 385 őrizetesből alig 100 az igazán veszélyes, az ő számukra a katonai börtönökben lehetne helyet találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik