Nagyvilág

Mégis elnök marad Putyin?

Az orosz államfő hivatali idejének meghosszabbítását lehetővé tevő alkotmánymódosítást ajánlott Szergej Mironov felsőházi elnök pénteken. Putyin korábban minden hasonló ajánlatot elutasított, de pétervári politikustársa mostani mondataira még nem reagált.

„Egy ilyen nagy országban, mint Oroszország, négy év túl rövid idő, ezért feltétlenül meg kell hosszabbítani az elnöki megbízatást öt, sőt talán hét évre” – mondta Mironov közvetlenül a felsőház elnöki tisztségében való megerősítése után.

„Feltétlenül felül kell vizsgálni azt az alkotmányos rendelkezést is, amely szerint egyazon személy csak két egymást követő időszakban töltheti be az elnöki tisztséget” – tette hozzá Mironov orosz hírügynökségek szerint.


Tudósításában a BBC megjegyzi: az orosz elnök több hasonló javaslatot már visszautasított és kijelentette, hogy második négyéves mandátumának 2008-as lejárta után nem kíván államfő maradni.


Szergej Mironov azonban Putyinhoz közel álló politikus, aki 2003 óta vezeti a felsőházat, és az államfőhöz hasonlóan Szentpéterváron kezdte politikai pályafutását.



Mégis elnök marad Putyin? 1

Putyin és Ivanov (Fotó: EPA)

Két félhivatalos utódjelölt van


Két miniszterelnök-helyettes, Szergej Ivanov és Dmitrij Medvegyev számít a legesélyesebbnek az államfői posztra Putyin visszavonulása esetén.


Kettejük közül Medvegyev a pétervári politikusok liberális szárnyához tartozik, míg a korábban védelmi miniszterként ténykedő Ivanov keményvonalasnak számít. Putyin elnök legutóbbi, nagy visszhangot kiváltó, az Egyesült Államok világuralmi törekvéseit és a NATO-bővítést kritizáló megszólalásai nyomán elemzők úgy vélték, hogy Ivanov elnöki esélyei a jobbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik