Nagyvilág

A brit katonák szabadon engedését követeli Solana

"Nagy hibát" követett el Irán azzal, ahogy a brit katonák elfogása ügyében kialakult diplomáciai patthelyzetet kezelte - nyilatkozott az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

“Iránnak azonnal szabadon kellene engednie a katonákat” – mondta Javier Solana az uniós külügyminiszterek brémai informális tanácskozására érkezve. Irán “nagy hibát” követett el – tette hozzá.

A 27 tagállam külügyminiszterei arra készülnek, hogy Nagy-Britanniával való “szolidaritásukat kifejező” üzenetet fogalmaznak meg – mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, a tanácskozás házigazdája.

Margaret Beckett brit külügyminiszter szintén a tanácskozás kezdete előtt nyilatkozva azt mondta, “szeretnénk, ha békés úton oldódna meg (az ügy)” . Hozzátette: uniós partnerei megértik a kérdés komolyságát.

A 15 brit katonát – haditengerészeket és tengerészgyalogosokat vegyesen – az iraki-iráni határfolyón, a Satt-el-Arab vízi úton fogta el az iráni haditengerészet a múlt hét végén, azt állítva, hogy iráni felségvizeken tartózkodtak. Nagy-Britannia álláspontja szerint iraki vizeken fogták el katonáikat az irániak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik