Nagyvilág

Izrael elutasítja az arab béketervet

Visszautasítja az arab béketerv jelenlegi formáját Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes, aki ugyanakkor a tárgyalások szükségességét hangoztatta.

A politikus az izraeli állami rádiónak nyilatkozva hangoztatta, hogy csupán egyetlen módon, a tárgyalások révén lehet rendezni az Izrael és az arabok közötti nézeteltéréseket.

„Nincs más alternatíva, mint a párbeszéd. Egy diktátummal sem a palesztinok, sem az arabok, de mi sem érünk el eredményt” – emelte ki. „Nem lehet azt mondani, hogy úgy kell elfogadni valamit, ahogy azt felkínálják. Ha Izrael elfogadná ezt (az elvet), nem lenne értelme a tárgyalásoknak” – tette hozzá.

Az Arab Liga bejrúti csúcstalálkozóján 2002-ben elfogadott szaúdi javaslat – „földet békéért” – a palesztin állam megalakítását, a menekültek kérdésének megoldását, illetve átfogó békét irányoz elő Izrael és az arab világ között, amennyiben a zsidó állam kivonul az 1967-es háborúban általa megszállt összes területről: Ciszjordániából, a Gázai övezetből, Kelet-Jeruzsálemből és a Golán-fennsíkról.

Izrael nem fogadta el a kezdeményezést, és ellenállása csak erősödött azt követően, hogy a tervet később kiegészítették egy záradékkal, amely a palesztin menekültek és leszármazottaik visszatérését szorgalmazza 1948 előtti lakhelyükre. A Rijádban szerdán megnyílt arab csúcsértekezlet fő napirendi pontja az Izraelnek öt évvel ezelőtt tett békeajánlat felújítása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik