Nagyvilág

Irán: minden fogoly marad

Mégsem engedi el hamarabb Teherán az egyik brit haditengerészt, Faye Turney-t, amihez London tisztességtelen magatartása vezetett – indokolta a lépést Ali Laridzsáni, Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója.

Az iráni televízióban Laridzsáni kijelentette: késhet az egyik elfogott brit tengerész szabadon bocsátása. A feltételek már megfelelőnek tűntek az egyetlen nő elengedéséhez, de ha „ennyi lármával és modortalansággal” szembesülnek, akkor leállítják az akciót – tette hozzá.

Az Irán által elfogott 15 haditengerész okozta válságról is tárgyalt csütörtökön a szaúd-arábiai fővárosban, Rijádban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Manusehr Mottaki iráni külügyminiszterrel. A világszervezet vezetőjének környezetéből egy magát megnevezni nem kívánó tisztviselő elmondta, hogy a felek főképp a nemzetközi közösség és Irán között az utóbbi atomprogramja miatt kirobbant válságról beszéltek a több mint egyórás találkozón. A két politikus egy Irán részvételével kezdődött pánarab csúcstalálkozón vesz részt Rijádban.

A dél-iraki Bászrában szolgálatot teljesítő iráni főkonzul azzal vádolta meg a térségben szolgáló brit erőket, hogy egy lövöldözést követően rövid időre megszállták a konzulátust. Mohammed Reza Naszír elmondta, hogy a brit katonák körbevették az iráni épületet, behatoltak a létesítménybe, majd heves lövöldözés robbant ki. Később visszavonultak a katonák. „Provokáció történt, amely bizonyára összefüggésben van az elfogott brit haditengerészek ügyével” – hangoztatta az iráni főkonzul.

A bászrai brit hadsereg közleményben cáfolta, hogy bármilyen akció történt volna az iráni konzulátus ellen. A tájékoztatás szerint járőrüket támadás érte az iráni konzulátus környékén, és a járőr viszonozta a lövéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik