Nagyvilág

Csehország felépíti a radart

Igent mondott szerdán a cseh kormány az Egyesült Államok kérésére, hogy a felek kezdjenek hivatalos tárgyalásokat egy amerikai radarállomás csehországi telepítéséről.

„A Cseh Köztársaság kormánya jóváhagyta azt a diplomáciai jegyzéket, amely szerint egyetértünk a tárgyalások megkezdésével” – mondta kormányülés után Mirek Topolánek miniszterelnök. Washington január közepén fordult Prágához, hogy kezdjenek hivatalos tárgyalásokat egy amerikai radarállomás telepítéséről cseh területen. A radarállomás a tervek szerint a Prágától mintegy 60 kilométerre délnyugatra elterülő Brdy katonai kiképzőkörzetben épülne fel.

A legutóbbi felmérések szerint a cseh lakosság mintegy 70 százaléka ellenzi a radarállomás létrehozását, s csak egynegyede támogatja. A Brdy környéki települések többsége tiltakozik a radarállomás ellen, és helyi népszavazásra kívánja bocsátani a kérdést. Az első népszavazáson – Trokavec településen – az elutasítás szinte százszázalékos volt.

A cseh ellenzék azt szeretné, ha a kormányzat országos népszavazásra bocsátaná a kérdést. A kormány azonban ezt elutasította. A radarállomást elutasító petíciót eddig több mint 70 ezer ember írta alá. A projekt éles orosz tiltakozást váltott ki, s eddig már vezető német, osztrák és dán politikusok is bírálták.

A csehországi amerikai radarállomás össze lenne kötve a Lengyelországban létrehozandó amerikai rakétaelhárító támaszponttal. Mindkét katonai létesítmény az amerikai rakétavédelmi pajzs részét képezné.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik