Külföld

Izraeli–palesztin közeledés

admin
admin

2007. 03. 27. 12:16

Lát lehetőséget az együttműködésre az új palesztin kormánnyal Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki kedden Jeruzsálemben elmondta: megállapodás született az izraeli és a palesztin vezetők között arról, hogy kéthetente találkozzanak.

Kifejtette, hogy az együttműködés újrakezdésére látogatása során nyílt lehetőség, és ez megteremti az alapját a jövőbeni béketárgyalásoknak. Úgy vélte, van remény arra, hogy még George Bush elnöksége alatt megszülessen egy békemegállapodás.

A tárgyalásokon Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök nagyfokú rugalmasságról tett tanúbizonyságot, ennek eredményeképpen született a megállapodás a találkozókról – mondta. A megbeszéléseken, amelyeken alkalmanként ő is jelen lesz, főképpen biztonsági kérdéseket vitatnak majd meg.

A tárgyalásokon ugyanakkor nemcsak a napi ügyekről lesz szó, hanem „az útitervnek megfelelően a palesztin állam létrehozásával összhangban elkezdik megvitatni a politikai horizont fejlődését is. Nem tartunk a végső rendezésről folyó tárgyalások szakaszában. Ezek kezdeti, a felek közötti bizalom megteremtését szolgáló megbeszélések” – mondta Rice.

Az amerikai diplomácia irányítója egyúttal felszólította az arab országokat, hogy nyissanak Izrael felé. Szerinte ugyanis az arab–izraeli megbékélés irányába tett nagyobb lépések megkönnyíthetik a haladást a sokáig egy helyben topogó izraeli–palesztin tárgyalások frontján.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.