Nagyvilág

Irántól félnek leginkább az amerikaiak

Irán jelenti a legnagyobb fenyegetést az Egyesült Államokra, megelőzve Észak-Koreát, Irakot és Afganisztánt, de ez nem ok arra, hogy katonai akciókat indítsanak Teherán ellen - derül ki egy felmérésből.

Az amerikaiak többsége (59 százaléka) szerint Irán jelenti a fő fenyegetést az Egyesült Államokra, megelőzve Észak-Koreát (14 százalék), Irakot (4 százalék) és Afganisztánt (4 százalék) – mutat rá a Zogby közvélemény-kutató intézet felmérése. Az amerikaiak csaknem háromnegyede (73 százaléka) gondolja úgy, hogy Irán katonai segítséget nyújt az iraki lázadóknak, és a megkérdezettek több mint fele (56 százalék) szerint Irán közvetlenül érintett az Irakban szolgáló amerikai katonák elleni támadásokban.


Az amerikaiak közel fele (45 százaléka) véli azonban úgy, hogy mindez nem elegendő ok a Teherán elleni katonai akciókra. A megkérdezettek 37 százaléka viszont támogatna egy Irán elleni amerikai támadást.


Az iráni atomprogrammal kapcsolatban a megkérdezettek 39 százaléka gondolja úgy, hogy Teherán saját célra kíván atomfegyvert kifejleszteni, 19 százalékuk szerint pedig terrorszervezeteknek kívánja azt eladni. Csupán az amerikaiak 6 százaléka véli úgy, hogy az iráni atomprogramnak nincs katonai célja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik