Nagyvilág

EU-tisztviselőknél kopogtatott a rendőrség

Négy uniós országban tartottak házkutatást kedd hajnalban európai uniós tisztviselők korrupciós ügyleteinek a gyanúja miatt indított vizsgálat keretében.

A brüsszeli ügyészi hivatal közlése szerint a belga rendőrség korrupcióellenes ügyosztálya által három éve folytatott nyomozás keretében több mint 150 rendőr kutatott mintegy harminc helyszínen.

A nyomozást Belgiumban, Olaszországban, Franciaországban és Luxembourgban természetes személyeknél, kereskedelmi társaságoknál, banki szervezeteknél, illetve az Európai Bizottság brüsszeli székhelyén és egy európai parlamenti képviselő egyik asszisztensének irodájában folytatták le. A nyomozók lefoglaltak számos dokumentumot és több személyt kihallgattak.

Berta Bernardo-Mendez brüsszeli vizsgálóbíró közölte: a házkutatásoknak az volt a célja, hogy utánajárjanak azoknak az adatoknak, miszerint szabálytalanságok történtek az Európai Bizottság egyes külföldi képviseleteinek otthont adó ingatlanok felkutatása és kiválasztása, illetve a biztonsági rendszerek telepítése során. A nyomozó hatóságok gyanúja szerint az említett esetekben az Európai Bizottság egyes alkalmazottai összejátszottak bizonyos vállalkozások vezetőivel, és így egyebek között megsértették a nyilvános tenderekről szóló nemzeti törvényeket, hamis dokumentumokat gyártottak és használtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik