Nagyvilág

Bűnösnek vallotta magát az “ausztrál tálib”

Megkezdődött az "ausztrál tálibként" emlegetett David Hicks pere hétfőn a Kuba szigeti guantánamói amerikai támaszponton, a terrorszervezet támogatásával vádolt fiatal férfi az első a guantánamói foglyok közül, aki ellen a különleges katonai bíróságokra vonatkozó új szabályok szerint indul büntetőper. A 32 éves Hicks bűnösnek vallotta magát.

Akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kiróhatnak a muzulmán hitre áttért ausztrálra, akit 2001 decemberében fogtak el Afganisztánban, ahol a vádirat szerint gránátokkal és egy gépfegyverrel felfegyverkezve heteken át próbált csatlakozni az amerikaiak és szövetségeseik ellen harcoló vallási fanatikus tálibokhoz. Az ügyben előreláthatólag július elején születhet ítélet.

Az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint Washington a Guantánamón – többségében évek óta vádemelés nélkül – fogva tartott 385 őrizetes közül 60-80 személy ellen kíván pert indítani. A vádlottakat – miként Hickset is – különleges katonai bíróság elé állítják majd, ahol kevesebb joguk lesz, mint a polgári vagy egyéb katonai törvényszékeken folyó eljárások vádlottjainak.

Az amerikai legfelsőbb bíróság tavaly alkotmányellenesnek ítélte az ilyen katonai bíróságok felállításának szabályairól rendelkező törvényt, ezért George Bush amerikai elnök októberre keresztülvert a kongresszuson egy módosított jogszabályt. A különleges katonai bíróságok ellenzői jelezték, hogy meg fogják támadni az új törvény alkotmányosságát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik