Nagyvilág

Öt év börtönt is kaphat Berlusconi

Öt év szabadságvesztés kiszabását kérte hétfőn Milánóban az ügyész Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőre az úgynevezett SME-perben.

A korrupciós ügylet szálai a nyolcvanas évek végére nyúlnak vissza. Berlusoni befektető holdingja, a Fininvest a vád szerint megvesztegetés révén vásárolta fel az SME állami élelmiszeripari céget. Az SME-t az IRI állami vagyonkezelő kínálta eladásra. Ez megállapodott egy magáncéggel abban, hogy átengedi neki az SME-ben való részesedését. Az SME azonban váratlanul mégis a Fininvest birtokába került, mégpedig annak köszönhetően, hogy – mint azt a vád állítja – Berlusconiék az élelmiszeripari cég értékesítésében döntő szerepet játszó személyek közül többnek kenőpénzt fizettek.

Berlusconit 2004 decemberében a milánói bíróság első fokon felmentette a vád alól. Egy akkori törvény alapján az ügyészek nem fellebbezhettek abban az esetben, ha a vádlottat a bíróság első fokon felmenti. A törvényt az idén februárban az olasz legfelsőbb semmítőszék hatálytalanította, és így nyílt lehetőség arra, hogy Berlusconi ellen a bűnvádi eljárást ebben a korrupciós ügyében felújítsák.

A milánói bíróság várhatóan április végén hirdet ítéletet miután meghallgatták a védelem érvelését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik