Nagyvilág

Külföldi diákokat öltek meg Jemenben

Jemenben két külföldi diákot öltek meg síita lázadók hétfőn, amikor az ország forrongó északi felében rajtaütöttek egy iszlám kollégiumon – közölték kormányzati források.

A támadásban két diák vesztette életét, egy algériai származású francia és egy másik külföldi, akinek állampolgársága egyelőre nem ismeretes – közölték illetékesek.

A támadás Szaada tartományban történt, ahol a kormányerők két hónapja harcolnak a síita lázadókkal. A helyi lakosok elmondása szerint tucatnyi külföldi diák tanul a helyi oktatási intézet iszlám szakán. Törzsi lakosok szerint a fundamentalista szunnita muzulmán vallási iskola diákjai a kormányerők és a törzsi önkéntesek oldalán harcoltak az Ifjú Hűséges Hívők nevű csoporttal. A síita szervezetet Abdel-Malek al-Hauszi vezeti.


Szaadától északra, a szaúdi határ közelében található vallási iskolában helyi lakosok elmondása szerint tucatnyi külföldi diák tanul. A szaadai kormányzói hivatal közleménye szerint al-Hauszi terrorista csoportjához tartozó fegyveresek megtámadták a helyi oktatási intézményt és két diákot megöltek. A közleményben nem tértek ki arra, hogy a támadás pontosan hol történt, csak annyit tudni, hogy a szóban forgó diákok Jemen egyik legnagyobb nyelvoktató központjában arabul tanultak.


Az ország távoli északi tartományában a síita lázadók kisebb megszakításokkal három éve harcolnak a kormányerők ellen, a legutóbbi támadások mintegy két hónapja kezdődtek. A hadsereg szerint több száz katona és felkelő esett áldozatul, törzsi vezetők szerint a legutóbbi harcok következtében a régióban több mint 30 ezer lakos kényszerült elhagyni otthonát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik