Nagyvilág

A brit katonák elengedését sürgeti a NATO- és az EU-főtitkár

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár és Javier Solana, az Európa Unió tagországainak közös kül- és biztonságpolitikai képviselője egyaránt sürgette, hogy Irán engedje szabadon a tizenöt brit katonát.

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács és az EU Politikai és Biztonságpolitikai Bizottságának együttes ülését követően Solana hangoztatta azt is, hogy Nagy-Britannia számíthat a nemzetközi szervezetek szolidaritására. De Hoop Scheffer leszögezte: olyan gyorsan szabadon kell engedni a katonákat, amennyire csak lehet.

A brit királyi haditengerészet és tengerészgyalogság 15 katonáját pénteken fogták el a Perzsa-öbölben, az iraki–iráni határon húzódó Satt-el-Arab folyó torkolata közelében. A brit katonák állítólag behatoltak az iráni felségvizekre. A brit külügyi tárca álláspontja szerint ugyanakkor a katonák csempészés megakadályozásának feladatával iraki területi vizeken járőröztek, és onnan hurcolták el őket.

Az iráni hatóságok kihallgatják a Satt-el-Arab iraki–iráni határfolyón elfogott 15 brit haditengerészt és tengerészgyalogost, s felelősségre fogják vonni őket az iráni felségvizek megsértéséért – jelentette ki hétfőn az iráni külügyminiszter helyettese.


Mehdi Mosztafavi miniszterhelyettes szerint „a rendes igazságszolgáltatási ügymenet szerint” kezelik az iráni felségvizeket megsértő britek ügyét. A hatóságok először is azt akarják tisztázni, hogy a brit tengerészek szándékosan vagy tévedésből hatoltak be az iráni területi vizekre – mondta Mosztafavi, akine szavait az iráni állami televízió idézte.


A külügyminiszter-helyettes kijelentette: Irán nem szándékozik olyan cserét ajánlani, hogy átadja a 15 brit tengerészt, illetve tengerészgyalogost az Irak északi részén őrizetbe vett öt iráni tisztségviselőért. Amerikai katonák vették őrizetbe nemrégiben Irán erbíli összekötő irodájának öt tisztviselőjét azzal a gyanúval, hogy a szóban forgó irániak fegyvert és pénzt juttattak el iraki milíciákhoz.


Hosjar Zebari iraki külügyminiszter sürgette Iránt: engedje szabadon a 15 brit tengerészt és tengerészgyalogost. Vasárnap este felhívta iráni kollégáját, Manusehr Mottakit, és értésére adta, hogy a rendelkezésére álló információk szerint iraki vizeken fogták el a brit katonákat – közölte hétfőn a bagdadi külügyminisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik