Nagyvilág

Tüntetés Varsóban a rakétavédelmi pajzs ellen

Mintegy ötszázan tüntettek szombaton a lengyel fővárosban az amerikai rakétavédelmi pajzs elemeinek tervezett telepítése, valamint az iraki és afganisztáni lengyel katonai szerepvállalás ellen.

Az iraki háború kezdetének negyedik évfordulójára időzített megmozduláson szocialista, anarchista, palesztin-párti és más aktivisták egyaránt részt vettek. Sokan a tüntetők közül úgy vélik, inkább fenyegetettséget, mint védelmet jelentene Lengyelország számára, ha az Egyesült Államok rakétabázist telepít oda.

A tüntetők elhaladtak az amerikai nagykövetség és az elnöki palota előtt is, utóbbira sárga játékkacsákat lőttek ki csúzlival. (Az elnök családnevének töve lengyelül kacsát jelent.) “Nem a bázisokra”, “Nem a háborúra” – kiabálták. Egyesek “terroristának” nevezték George Bush amerikai elnököt illetve Lech Kaczynski lengyel államfőt.
Az Egyesült Államok iráni vagy észak-koreai fenyegetés elhárításának szükségességével indokolja tervét, amelynek értelmében Lengyelországba elfogó rakétákat, Csehországba radarállomást telepítenének. Oroszország közvetlen fenyegetést lát az elképzelésben és hevesen tiltakozik ellene. A közelmúltban készült közvélemény-kutatások szerint a lengyelek 51, a csehek 61 százaléka ellenzi a rakétavédelmi rendszer telepítését.

A szombati volt a legnagyobb lengyel tüntetés január óta, vagyis azóta, hogy az amerikai kormány hivatalosan felkérte a cseh és a lengyel kormányt a létesítmények befogadására. Csehországban is rendeztek már kisebb tüntetéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik