Nagyvilág

Amerikai politikus aggódik a magyar antiszemitizmus miatt

Az amerikai kongresszus egyik tagja "mély aggodalmát" fejezte ki a magyarországi antiszemitizmusról szóló sajtójelentések kapcsán; az ügyben levelet juttatott el a magyar nagykövetségre.

“Azért írok Önnek, hogy kifejezzem mély aggodalmamat azokkal a közelmúltbeli sajtóhírekkel kapcsolatban, amelyek a magyarországi antiszemita kitörésekről szólnak” – írta a washingtoni nagykövetnek Edolphus Towns, New York állam képviselője. A fekete bőrű, baptista vallású Towns azt írta: tudomása szerint Magyarországon jelentősen elszaporodtak a neonáci jelenségek, “köztük olyan felhívások, hogy támadják meg a zsidókat és/vagy zsidó intézményeket a zsidó ünnepek alatt”.

A képviselő megjegyezte: Feldmájer Péter, amagyar zsidó közösség vezetője ebben a hónapban úgy nyilatkozott, hogy “a zsidók most nem érzik különösebben biztonságban magukat” a fővárosban. Edolphus Towns úgy foglalt állást, megérti Feldmájer Péter és mások azon tanácsát, hogy a zsidók, különösen az idősebbek, “ne merészkedjenek ki otthonukból a közelgő zsidó húsvét alatt”.

A brooklyni képviselő értékelése szerint a helyzet annyira komoly, hogy Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök a londoni The Timesnak adott interjújában megállapította: “soha nem volt annyi antiszemita megjegyzés, mint mostanában, (és) olyan dolgokat látunk, amilyeneket nem láttunk 50 éve”. “Ezek a tragikus események azonnali cselekvést igényelnek a kormány részéről a zsidó állampolgárok biztonságának garantálása érdekében” – szögezte le a politikus. Towns azzal zárta levelét, hogy “a múlt századi rémtettek fényében” meg szeretné vitatni a nagykövettel, miképpen kezeli a magyar kormány az antiszemitizmus jelenségét.

Mint a washingtoni magyar diplomáciai képviselet tájékoztatta az MTI-t, Simonyi András nagykövet a jövő héten találkozik a képviselővel annak kongresszusi hivatalában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik