Nagyvilág

Schwarzenegger óva int az elnökjelöltektől

A kaliforniai kormányzó arra figyelmeztette a választókat, hogy ne higgyenek az elnökjelöltek jól hangzó közhelyeinek, elcsépelt kampányszólamainak, csak arra figyeljenek, mit tennének a szövetségi állam érdekében.

A Politico című lap pénteki beszámolója szerint Arnold Schwarzenegger, kaliforniai kormányzó gúnnyal és az elnökségre pályázó politikusok sokat halott ígéreteit kicsúfolva beszélt a 2008-as elnökválasztást megelőző korteshadjáratról. Az újság megítélése szerint Schwarzenegger szívesen versenybe szállna az elnökségért, ebben csak az amerikai alkotmány nem engedi, külföldön született állampolgárok ugyanis nem lehetnek jelöltek.

“Ne vegyék be a hangzatos frázisokat” – mondta a “liberális republikánus” politikus, aki tavaly novemberben újabb hat éves ciklusra nyerte el a kormányzói mandátumot. A Fox News konzervatív hírcsatorna egyik neves hírelemzője a napokban élesen támadta a két párt mentén történő politizálást ellenző Schwarzeneggert, amiért nem képviseli hitelesen a konzervatív értékeket.

Schwarzenegger szerint Theodore Roosevelt óta minden elnökjelölt általános egészségügyi ellátást ígért, még sem teremtette meg senki. Maró gúnnyal beszélt arról, hogy az elnökségre pályázók mindegyike a környezetvédelem elkötelezett híve, miközben az Egyesült Államok nem tesz semmit a globális felmelegedés ellen.

A kormányzó meggyőződése szerint az előválasztások előre hozatala nem csak azt fogja eredményezni, hogy az aspiránsok többet fognak ígérgetni. El kell kötelezzék magukat amellett, hogy Washington kevesebb pénzt von el adók formájában a szövetségi államtól, így a korai előválasztások “dollármilliárdokat” fognak hozni Kaliforniának – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik