Nagyvilág

Hét évet kapott a berlini pályaudvar ámokfutója

Hétéves börtönbüntetésre ítélte egy német bíróság azt a 17 éves kamaszt, aki tavaly májusban késsel válogatás nélkül szurkálva több tucat embert megsebesített a berlini főpályaudvar avatását ünneplő tömegben.

Az ítélet szerint a – tett elkövetésekor még 16 éves – kamasznak fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében kell letöltenie a kiszabott szabadságvesztést. Az ámokfutó 41 embert sebesített meg a berlini főpályaudvar avatásáról már hazafelé tartó tömegben. Több személyen életmentő műtétet kellett végrehajtani. Sok sérült a szúrt vagy vágott sebek mellett vírusfertőzést megelőző kezelést is kapott, mert az első áldozatok egyike HIV-fertőzött volt, így fennállt a veszély, hogy a testét megjárt kés másokat is megfertőzhetett. A fertőzést szerencsére senki sem kapta el.

A bíróság az ítélet indoklásában elismerte, hogy az elkövető a cselekmény idején alkoholos befolyásoltság alatt állt, így nem volt teljesen tudatában tettei súlyának, s nem is vezérelte gyilkos szándék. Felrótta viszont az elkövető közömbösségét az iránt, hogy áldozatai esetleg meg is halhattak volna; súlyosbító körülményként esett a latba az is, hogy a sérültek egy részét nagyon megrázták a történtek, s a lelki trauma életük későbbi részére is sokáig kihathat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik