Nagyvilág

Brit katonákat fogtak el az irániak

A brit külügyminisztérium magyarázatot követelt a Londonban súlyosnak minősített incidensre, és felszólította Teheránt a katonák haladéktalan szabadon bocsátására.

A londoni bejelentés szerint a királyi haditengerészet és tengerészgyalogság 15 katonáját a Satt-el-Arab vízi út torkolata közelében, a Perzsa-öbölben fogták el, és iráni vizekre vitték. A Satt-el-Arab az iraki-iráni határon húzódik.

Margaret Beckett brit külügyminiszter péntek este Londonban közölte: aznap délután a minisztériumba kérették Irán londoni nagykövetét, és “kemény, de udvarias hangnemben” követeltek tőle maradéktalan magyarázatot a történtekre. Beckett szerint a brit fél “nem hagyott kétséget afelől sem, hogy azonnal vissza akarja kapni katonáit és a lefoglalt felszerelést”.


A külügyminiszter szerint a brit katonák iraki területi vizeken tevékenykedtek, az iraki kormány támogatásával, és elsődleges feladatuk a csempészet feltartóztatása volt.


A pénteki incidens akkor történt, amikor a brit királyi haditengerészet Cornwall nevű fregattjáról két naszád indult egy hajó ellenőrzésére, mert a brit egységnek az a gyanúja támadt, hogy a hajón autókat csempésznek. Az ellenőrzés közben érkezett a helyszínre több iráni járőrhajó, amelyek körülvették, és fegyverrel iráni területre kényszerítették a brit katonákat.


A Cornwall kapitánya szerint nagy valószínűséggel “félreértésről” van szó az irániak részéről, akik “úgy gondolhatták”, hogy iráni területi vizeken vannak.


Nem egészen három éven belül másodszor történik hasonló eset a térségben. Az iráni Forradalmi Gárda egységei 2004 nyarán nyolc brit haditengerészt fogtak el a Satt-el-Arabon, és vittek iráni területre. Akkor négynapi diplomáciai alkudozás után sikerült elérni a brit katonák szabadon engedését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik