Nagyvilág

Észak-Korea faképnél hagyta tárgyalópartnereit

Felfüggesztették csütörtökön az észak-koreai atomprogramról szóló hatoldalú tárgyalások mostani fordulóját, miután a phenjani főtárgyaló elutazott Pekingből - jelentette be Vu Ta-vej (Wu Dawei) kínai főtárgyaló.

„Kim Kje Gvan (észak-koreai főtárgyaló) elhagyta Pekinget” – erősítette meg az Air Koryo észak-koreai légitársaság egy név nélkül nyilatkozó munkatársa. A főtárgyaló nem nyilatkozott a repülőtéren, de a phenjani kormányzat egy képviselője Pekingben elmondta, hogy a küldöttség azért távozik, mert nem történt előrelépés az egyik makaói bankban elhelyezett észak-koreai pénzek átutalása ügyében. Az Új Kína hírügynökség szerint az orosz küldött csütörtökön szintén elhagyja Kínát. A hatoldalú tárgyalásokon részt vevő, még Pekingben tartózkodó küldöttségek várhatóan a nap folyamán találkoznak, és bejelentik a hétfő óta tartó megbeszélések felfüggesztését.

A felek szerdán még abban állapodtak meg, hogy csütörtökön folytatják a tárgyalásokat, miután az egész nap hiábavaló várakozással telt el. A delegációk arra vártak, hogy megérkezzék az észak-koreaiak korábban befagyasztott pénze, amelyet az amerikai kormányzat már felszabadított. Phenjan előre közölte, hogy amíg be nem fut az egyik makaói bankban heverő pénz az általa kijelölt kínai bank számlájára, addig nem tárgyal semmiről. Szerdán a kétoldalú megbeszéléseken kívül csak egy ötperces találkozót tartottak a delegációk vezetői, s ezután jelentették be a csütörtöki folytatást.

Alekszandr Loszjukov, az orosz delegáció vezetője az Egyesült Államokat hibáztatta a tárgyalások kudarcáért. Loszjukov szerint Washington nem nyugtatta meg kellőképp a kétes eredetű észak-koreai pénzek fogadására kijelölt Bank of China kínai bankot afelől, hogy a tranzakció után nem lesz negatív megítélése a banki világban, és nem fenyegetik majd szankciók amerikai részről. A dél-koreai hírügynökség értesülése szerint a pénz azért nem érkezett meg a kijelölt pekingi számlára, mert a makaói hatóságok még nem tudták hitelt érdemlően azonosítani mintegy ötven, ott befagyasztott észak-koreai számla tulajdonosait.

Abe Sindzo japán miniszterelnök kijelentette, hogy ésszerűtlen lépés volt Észak-Korea részéről otthagyni a tárgyalásokat. Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes az egy helyben topogás ellenére meg van győződve arról, hogy Észak-Korea tartja magát a mérföldkőnek számító február 13-i megállapodáshoz, amint azt több alkalommal is, így legutóbb kedden megígérte. A hat ország – Észak- és Dél-Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Japán – küldöttségei több kétoldalú találkozót is tartottak szerdán, hogy előbbre jussanak, de érdemi kérdéseket nem vitathattak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik