Nagyvilág

Los Angeles Times: a kongresszus ismét lezárna egy háborút

Kockázatos vállalkozásba kezd a demokrata többségű washingtoni kongresszus: a vietnami háború óta először, 30 év elteltével újra le akar zárni egy háborút - írta csütörtöki jegyzetében a Los Angeles Times.

Az amerikai törvényhozás pénteken szavaz George Bush elnök 124 milliárd dolláros háborús költségvetéséről. A szavazás történelmi jelentőségű lesz, mivel a demokrata ellenzék azt is belevette a javaslatba, hogy az amerikai csapatokat haza kell hívni Irakból.

A liberális Los Angeles Times felhívta a figyelmet: noha a Demokrata Párt elsősorban a háború lezárását követelő álláspontjával nyerte meg tavaly novemberben a kongresszusi választásokat, nem minden veszély nélküli a háború befejezésének kísérlete. A helyzet kísértetiesen emlékeztet arra a 30 évvel ezelőtti állapotra, amikor a demokraták kierőszakolták a vietnami háború lezárását. Az azóta eltelt évtizedekben a Demokrata Párt annak a képnek a megváltoztatásával küzd, hogy a védelem terén gyenge.
Nancy Pelosi házelnök vezetésével a demokraták egy konkrét kivonulási menetrend megszavaztatására készülnek a csapatkivonásra vonatkozóan, pedig Bush elnök előzőleg vétóval fenyegetett, a republikánusok pedig azzal vádolták az ellenzéket, hogy nem biztosítja a pénzügyi eszközöket a külföldön harcoló csapatoknak és a kivonulással a vereséget élteti.

A háborús költségvetésben az szerepel, hogy Bushnak legkésőbb 2008 márciusáig meg kell kezdenie a csapatkivonást. A demokraták eredetileg csütörtökre tervezték a döntő szavazást, de egy nappal elhalasztották, hogy minél több képviselőt maguk mellé állítsanak.

Egy nemzedékkel ezelőtt a Demokrata Párt kényszerítette ki a vietnami háború befejezését, lépésről lépésre szűkítve Nixon elnök és a Pentagon mozgásterét. Az 1970-es évek elején a demokrata irányítású kongresszusok tiltották meg amerikai csapatok bevetését Kambodzsában és a fegyveres akciókat Délkelet-Ázsiában. S bár a pacifista álláspont abban az időben népszerű volt, a Demokrata Párthoz később a gyenge, háborúellenes jelzőt ragasztották, s máig ezzel az örökséggel küzd – mutatott rá John Isaacs leszerelési szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik