Nagyvilág

Buli Berlinben – sokezer rendőrrel

Híres sztárokat, neves politikusokat és ünneplő tömeget várnak az Európai Unió ötvenedik születsénapi bulijára Berlinbe, ám könnyen lehet, hogy hivatlan vendégek is lesznek. A rendőrség komoly mozgosítással készül a rendzavarók ellen, hiszen az ellendemonstráció képviselői sem lesznek kevesen.

Nagyszabású születésnapi programmal készül a német kormány, illetve Berlin városa az Európai Unió félévszázados jubileumának megünneplésére. A napokban nyilvánosságra hozott, nem végleges program szerint az állam- és kormányfők csúcstalálkozója mellett a központi ünnepséget vasárnap a Brandenburgi kapunál rendezik. A születésnapi partin a szervezők elképzelése szerint valamennyi tagországot neves énekesek, illetve zenekarok és tánccsoportok képviselik majd, köztük olyan sztárok, mint Joe Cocker és Gianna Nannini. Az ünnepség vasárnap délben kezdődik, s este tíz órakor tűzijátékkal ér véget.

Buli Berlinben – sokezer rendőrrel 1

Buli Berlinben – sokezer rendőrrel 2

Romano Prodi olasz miniszterelnök Jacques Santert, az Európai Unió Bizottságának akkori elnökét hallgatja a Római Szerzõdés alaírásának 40. évfordulóján 1997-ben (MTI)

Buli Berlinben – sokezer rendőrrel 3



A rendezők arra számítanak, hogy a tagországokból, valamint Németország különböző részeiből több százezer embernek lesz kedve ünnepelni. Ebben reménykedve mintegy nyolcvan sátort állítanak fel, amelyekben az érdeklődők mindennemű felvilágosítást megkaphatnak majd az Európai Unióról, illetve a tagországokról.


Mások is jönnek

Kormányzati körökből ugyanakkor ellentüntetőkre is számítanak, nem véletlen, hogy a rendőrség idei legnagyobb bevetésére készül, s hogy csak az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfőit több mint ötezer egyenruhás védi majd a hétvégén.
Előzetes értesülések szerint mintegy tízezren terveznek demonstrációt a csúcsértekezlet ellen, még pedig azzal a mottóval, hogy “Nemet mondunk a tőke Európájára”.

Minisztériumi források szerint nem kizárt, hogy a különböző baloldali szervezetek által bejelentett tiltakozó megmozdulásokon ennél is többen vesznek majd részt. A hatóságok abból indulnak ki, hogy az EU-csúcsot a tüntetők egyfajta “bemelegítésként” kívánják felhasználni a május elsejei ünnepségek, továbbá a vezető ipari országokat és Oroszországot tömörítő G8-ak júniusi csúcskonferenciája előtt. Utóbbinak a Balti-tenger partján fekvő Heiligendamm ad otthont.

Beethoven és fokozott védelem

Mindez magyarázza, hogy a rendőrség a legnagyobb készültséget tervezi a szombat-vasárnapi uniós csúcstalálkozóra. A belvárost, illetve a jubileumi csúcskonferenciának otthont adó történeti múzeum környékét a hét végén szinte hermetikusan lezárják.Az autókat kitiltják a körzetből, s minden valószínűség szerint a járókelőknek is fokozott személyes ellenőrzéssel kell számolniuk.

Európa ünnepe már szombaton megkezdődik. Az első ünnepélyes program – az állam- és kormányfők, valamint más meghívott vendégek tiszteletére – a 2007-es Európai Médiadíj, az úgynevezett Károly-érem idei kitüntetettjének, a világhírű Berlini Filharmonikusoknak a koncertje lesz, Sir Simon Rattle karmester vezényletével. A műsoron egyebek között Beethoven V. szimfóniája szerepel. A délutáni ünnepséget egy éjszakába nyúló rendezvény követi, mégpedig “a szépség európai éjszakája” címmel. Ennek keretében a főváros tizennégy állami múzeuma hajnali két óráig fogadja majd a látogatókat, felkészülve arra is, hogy a különböző kiállításokról a huszonhét tagország nyelvein tájékoztassanak. Éjféltől kora reggelig pedig harmincöt berlini discóklubban a könnyűzenéé lesz a főszerep.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik