Nagyvilág

Lengyelország feltételeket támaszt a rakétapajzs ügyében

Radoslaw Sikorski lengyel szenátor, volt védelmi miniszter a The Washington Post szerdai számában megjelent éles hangvételű írásában figyelmeztette Washingtont: ne vegye magától értetődőnek Lengyelország együttműködését a rakétavédelmi pajzs ügyében.

Az Egyesült Államok a rakétavédelmi pajzs egyes elemeit Lengyelországba és a Cseh Köztársaságba szándékozik elhelyezni, ám Sikorski szerint terve erőltetésével elveszítheti európai szövetségeseit. A cikkben a lengyel politikus úgy vélekedett, hogy az új bázisok – amellett, hogy új biztonsági partnerséget alakíthatnak ki a közép-európai térség országaival – félreértések egész sorát is szülhetik, amelyek eredményeként meggyengülhet a NATO, elmélyülhet Oroszország üldözési mániája, és az Egyesült Államok is elveszítheti néhány barátját a kontinensen.

A volt miniszter egy amerikai hivatalos feljegyzésre hivatkozik, amelyből az derül ki, hogy a befogadó országok kötelezettségeit hosszú listába szedték, ám ezekkel szemben igen kevés amerikai kötelezettségvállalást fogalmaztak meg. „Amerikai szövetségeseink szerint nincs okunk aggodalomra, a NATO minket is megvéd. A retorika szintjén azonban könnyű garanciát ígérni. Lengyelország soha nem fogja elfelejteni, hogy 1939-ben egyedül kellett szembenéznie Hitlerrel, míg szövetségesei ölbe tett kézzel vártak” – fogalmazott cikkében Sikorski.

A szenátor hangsúlyozta, hogy a lengyelek nem elégszenek meg elméleti garanciákkal. Amennyiben a lengyel–orosz kapcsolatok a rakétavédelmi pajzs miatt megromlanak, Varsó elvárja, hogy az Egyesült Államok vállalja ugyanolyan gyakorlati biztonsági intézkedések meghozatalát, mint amilyeneket Japán védelme érdekében foganatosított az észak-koreai fenyegetettség miatt.

Sikorski szerint öt éve még könnyedén kivitelezni lehetett volna a tervet, de mára az iraki háború megingatta Közép-Európában az Egyesült Államokkal szembeni bizalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik