Nagyvilág

Terroristák kaptak brit útlevelet

Tízezer brit útlevél juthatott keddi londoni értesülés szerint az utóbbi hónapokban olyanok birtokába, akik hamis kérelmeket adtak be a brit belügyminisztériumba, közülük legalább két ismert terrorista is érvényes brit úti okmányhoz jutott ezen a módon.

Joan Ryan belügyminisztériumi államtitkár ismertetése szerint a tavaly szeptemberrel zárult 12 hónapban a minisztériumhoz 16 500 csalárd útlevélkérelem futott be; az útlevélhivatal ebből 10 ezret nem tudott kiszűrni. Jutott a hamis kérelmek alapján kiadott brit útlevelekből egy marokkóinak, akit egy casablancai robbantásos merényletben találtak bűnösnek, valamint egy londoni illetőségű terroristának, akit tavaly életfogytig tartó börtönre ítéltek tömeges terrormerényletek előkészítésének vádjával.


“Alvó terroristasejtek”

Ez utóbbinak, a 34 éves, indiai születésű Dhiren Barotnak, akivel szülei egyéves korában költöztek Londonba, a tavaly novemberben meghozott jogerős ítélet szerint legalább 40 évet kell börtönben töltenie, mielőtt szabadlábra helyezése szóba kerülhetne. A hindu családban született, de az iszlámra áttért Barot a vádirat szerint egy „alvó terroristasejtet” vezetett, és New Yorkban, Washingtonban, Londonban és szerte Nagy-Britanniában tervezett pusztító robbantássorozatot. Célpontjai között volt a New York-i értéktőzsde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank, valamint a Citigroup és a Prudential befektetési és biztosítási csoportok székháza csakúgy, mint a londoni metró.

A terroristajelölt számítógépén talált egyik elektronikus dokumentumból kiderült, hogy Barot a londoni Temze folyó alatt áthaladó egyik metróvonal alagútjában is robbantást tervezett, olyan erejűt, hogy a mennyezet beszakadjon, és a víz elöntse az alagutat.


Egy másik támadási listán a londoni Waterloo, Paddington és King’s Cross pályaudvarok neve állt. Barot mindemellett két olyan előrehaladott terven is dolgozott elfogása idején, amelyek célja úgynevezett „piszkos bomba” felrobbantása lett volna Londonban; az ilyen szerkezet hagyományos robbanószerrel sugárzó anyagot szórna szét nagy területen.


Eltörölnék a brit vízummentességet?

A brit kormány – éppen a csalárd útlevélkérelmek kiszűrése érdekében – májustól elkezdi bevezetni azt a rendszert, amelynek alapján a brit útlevélért első ízben folyamodóknak személyes interjún kell részt venniük, és csak ezután bírálják el a beadott kérelmeket. Jelenleg elég postán feladni a folyamodványokat.

Tavalyi londoni sajtóértesülések szerint már az amerikai hatóságokat is komolyan aggasztja, hogy a jelenlegi brit útlevélrendszerben bármely brit állampolgár különösebb biztonsági ellenőrzés nélkül juthat olyan úti okmányhoz, amely vízummentes beutazást tesz lehetővé az Egyesült Államokba. A The Sun néhány hónappal ezelőtti írása szerint Washingtonban sokan úgy gondolják, hogy Nagy-Britannia most már nagyobb biztonsági kockázatot jelent Amerikára, mint Afganisztán, Irán, vagy Irak.

Az újság szerint Washingtonban máris történtek kezdeményezések a brit vízummentesség megszüntetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik