Nagyvilág

Nincs hír a német túszokról

Kedden lejárt az iraki terroristák által a német túszokkal kapcsolatban szabott ultimátum határideje, de egyelőre semmi hír a Bagdadban február elején elrabolt 61 éves nőről és 20 éves fiáról.

A német külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy Frank-Walter Steinmeier miniszter irányításával ülésezik a válságstáb, amely hetek óta a terroristák által elrabolt túszok szabadon bocsátásán fáradozik. A szóvivő közölte, hogy Berlin semmilyen új információval nem rendelkezik.

Az emberrablók nevében tíz nappal ezelőtt interneten nyilvánosságra hozott, a túszokat is megszólaltató üzenetében egy iraki iszlamista csoport azzal fenyegette meg a német kormányt: megöli foglyait, amennyiben Németország keddig nem vonja ki katonáit Afganisztánból. A terrorista csoport azóta nem jelentkezett újabb üzenettel.


A német kormány több ízben is hangsúlyozta, hogy nem enged a terroristák zsarolásának, s a leghatározottabban elvetette a csapatkivonásra vonatkozó követelést. Németország több mint háromezer katonát állomásoztat Afganisztán északi részén, a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékében.


A kancellár hétfőn Berlinben Hamid Karzai afgán elnök előtt, majd délután Rómában egyaránt a leghatározottabban elutasította a túszejtők követelését. Szakértők arra számítanak, hogy a csoport esetleges váltságdíj reményében meghosszabbíthatja az ultimátumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik