Nagyvilág

A Bush-kormány cenzúrázta a klímaváltozási jelentéseket

A Bush-kormány egy volt vezető tisztviselője elismerte, hogy politikai szempontok alapján cenzúrázott több klímaváltozási tudományos jelentést, "hozzáigazítva" azokat a Fehér Ház hivatalos politikájához.

Philip Cooney, a Fehér Ház környezetvédelmi tanácsának korábbi vezetője egy kongresszusi meghallgatáson elmondta: összesen 181 javítást hajtott végre három olyan szakértői jelentésben, amely az emberi tevékenység által okozott globális felmelegedésről szólt – számolt be a Huffington Post liberális internetes portál kedden.

Cooney elismerte, hogy a jelentések tartalmát kiigazította, tompítva azok élét. A hivatalos kormánypolitikát tükrözve belevette a jelentésekbe, hogy még sok a bizonytalanság a klímaváltozás tudományossága körül, és nem egyértelműen bizonyított a károsnak mondott gázok hatása a légköri melegedésre.

Philip Cooney kormányjelentéseket kozmetikázó szerepe 2005-ben derült ki, a The New York Times akkor megírta: a fehér házi tisztviselő olyan értelemben írta át a jelentéseket, hogy a ténylegesnél kisebbnek tűnjön az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának szerepe a globális felmelegedésben. Kétségbe vont olyan tudományos megállapításokat, amelyek pedig a klímaszakértők többségének véleményét tükrözték.

Cooney – aki kormányzati munkája előtt az American Petroleum Institute, a legerősebb olajipari lobbi megbízottjaként dolgozott a kongresszusban – az eset után elkerült a Fehér Házból, nem sokkal később az Exxon Mobil olajtermelő vállalat alkalmazottja lett. Cooney a hétfői meghallgatáson első ízben lépett a nyilvánosság elé az ügyben.

Henry Waxman demokrata képviselő a meghallgatáson kifejezte: a Fehér Ház valószínűleg szervezett akció keretében keltett bizonytalanságot a klímaváltozási vitában. James Hansen, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakértője arról számolt be a képviselőknek, hogy a Fehér Ház sorozatosan megpróbálta ellenőrizni és a saját maga által kijelölt mederben terelni azokat a szakértői jelentéseket, amelyek a globális felmelegedésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik