Nagyvilág

106 áldozata van az orosz bányarobbanásnak

A legújabb, kedd délelőtti jelentések szerint legalább 106 bányász vesztette életét az előző nap sújtólégrobbanás következtében beomlott nyugat-szibériai szénbányában.

A kemerovói megye illetékesei szerint a nyugat-szibériai Kuzbassz medencében található, a Moszkvától 3000 kilométerre keletre fekvő Novokuznyeckhez tartozó Uljanovszkaja bányában 203 ember tartózkodott, amikor berobbant a metángáz.

A mentőalakulatoknak eddig 93 bányászt sikerült a felszínre hozniuk. Az egyik halálos áldozat brit állampolgár volt. Jelenleg még 13 bányász után folyik a kutatás. A kimentett bányászok között sérültek is vannak, őket a környező kórházakba szállították. A mentés összehangolása érdekében válságstábot hoztak létre, a testületet Aman Tulejev kemerovói kormányzó vezeti.

Az Uljanovszakaja bánya viszonylag új: 2002 októberében helyezték üzembe, és a legkorszerűbb berendezésekkel látták el. A bányában naponta 6 ezer tonna, évente pedig mintegy 3 millió tonna szenet fejtenek. Novokuznyeckben utoljára 2004-ben volt súlyos bányaszerencsétlenség: akkor a sujtólégrobbanásnak 47-en estek áldozatul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik