Nagyvilág

Tovább tárgyalnak a koreai atomprogramról

Folytatódtak hétfőn Pekingben az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos hathatalmi tárgyalások, miután az Egyesült Államok beleegyezett, hogy Phenjan hozzájuthat egy makaói bankban befagyasztott mintegy 25 millió dolláros letétjéhez.

A tárgyalásokon részt vevő hat ország – a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország – küldöttségei helyi idő szerint hétfő délelőtt találkoztak az újabb tárgyalássorozat megnyitóján – jelentette a kínai televízió.

Előzőleg hétfőn az Egyesült Államok bejelentette: megállapodott Észak-Koreával arról, hogy Phenjan felveheti a makaói Banco Delta Asia (BDA) bankban befagyasztott mintegy 25 millió dolláros kinnlevőségét. Ez volt az egyik feltétel, amit a kommunista rendszer megszabott ahhoz, hogy megkezdje a nukleáris leszerelést.

A felek a tervek szerint megvitatják az előző tárgyalássorozaton, február 13-án megkötött megállapodás megvalósítását, továbbá a jövőben meghozandó intézkedéseket – közölte Vu Ta-vej, a kínai küldöttség vezetője.

A februári egyezségben – amely a két Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, a vendéglátó Kína és Japán közötti tárgyaláson született – Észak-Korea vállalta, hogy 60 napon belül bezárja jongbjoni reaktorát és ismét beengedi a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit. Ennek fejében Phenjan fűtőolajat kap, és az Egyesült Államok megkezdi kapcsolatainak rendezését Észak-Koreával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik