Nagyvilág

Csalódott az ENSZ-főtitkár a palesztin egységkormányban

„A nemzeti egységkormányról érkező első információk kissé kiábrándítónak tűnnek" – jelentette ki a főtitkár az Amerika Hangja rádióban helyi idő szerint vasárnap este elhangzott interjújában.

Ban Ki Mun szerint „kiábrándítóak” az új palesztin egységkormány első megnyilatkozásai, amelyekben szerepel, hogy „a palesztin népnek törvényes joga van az ellenállás minden formájához”.

Az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország alkotta közel-keleti kvartett a közelmúltban ismét leszögezte, hogy az új palesztin kormánynak el kell ismernie Izraelt, el kell fogadnia a már megkötött izraeli–palesztin megállapodásokat, és le kell mondania az erőszak alkalmazásáról, ha ki akar törni abból az elszigeteltségből, amelybe a radikális Hamasz mozgalom vezette palesztin kormány egy évvel ezelőtti hivatalba lépésekor kényszerültek a palesztinok.

Az új Hamasz–Fatah-kormány „nem mondta ki egyértelműen, hogy tiszteletben tartja ezt a három alapelvet” – mondta Ban. A palesztin egységkormány szombaton tette le az esküt. Programja szerint – a Hamasz álláspontjának megfelelően – nem ismeri el Izraelt, és nem mond le az erőszak alkalmazásáról, elfogadja viszont a korábbi izraeli–palesztin megállapodásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik