Nagyvilág

Nem énekli el az izraeli himnuszt az izraeli kormány első arab tagja

Nem hajlandó énekelni a zsidó állam himnuszát az izraeli kormány első muzulmán arab tagja, Gáleb Madzsadle munkapárti tárca nélküli miniszter.

A miniszter azt mondta vasárnap az izraeli közrádiónak, hogy az izraeli himnuszt cionista zsidóknak írták, márpedig ő se nem cionista, se nem zsidó, hanem büszke arab és muszlim. Jelezte mindazonáltal, hogy továbbra is fel fog állni, valahányszor megszólal az izraeli himnusz.

A politikus máris kivívta az ultrakonzervatív zsidó pártok haragját, amelyek szerint Madzsadle nem lehet az izraeli kormány tagja, hanem nem ismeri el, hogy Izrael zsidó állam.

Gáleb Madzsadle januárban lett az izraeli kormány tagja tárca nélküli miniszterként, a Munkapárt színeiben. Kinevezésekor azt mondta, hogy részvétele a kormányban segítheti az izraeli arabokat abban, hogy jobban azonosuljanak a zsidó állammal.

Az arabok az izraeli lakosság mintegy 20 százalékát teszik ki. Régi panaszuk, hogy másodrendű állampolgárként bánnak velük, szerintük például városaik és községeik például kevesebb pénzt kapnak az államtól, mint a zsidó települések, amit a kormány tagad. Az arabok Izraelben erős parlamenti képviselettel rendelkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik