Nagyvilág

Gyászol minden negyedik iraki

Irakban a lakosságnak kevesebb mint a fele állítja határozottan, hogy a mostani kormány jobb, mint Szaddám diktatúrája, a többség ugyanakkor optimista és bízik abban, hogy javul a helyzet.

Az iraki lakosság többsége bízik a biztonsági helyzet javulásában, és nem érzi úgy, hogy az országban polgárháború dúlna – ez derült ki az egyik neves brit közvélemény-kutató csoport által elvégzett, Londonban vasárnap ismertetett legfrissebb felmérésből.

Az Opinion Research Business (ORB) nevű, piaci és társadalmi felmérésekre szakosodott kutatócég több mint ötezer felnőtt iraki állampolgár megkérdezésére alapuló vizsgálata szerint az irakiak 49 százaléka tartja jobbnak az életet a jelenlegi miniszterelnök, Núri al-Máliki vezette kormány alatt, mint az elűzött és tavaly kivégzett egykori diktátor idején. A megkérdezetteknek csak a 26 százaléka mondta azt, hogy a Szaddám-érában jobban mentek a dolgok az országban, 16 százalék pedig úgy vélekedett, hogy “mindkét vezető egyformán rossz”.

Felekezetek szerint

Az átlagon belül mindazonáltal jól kirajzolódik a szektariánus megosztottság: a szunniták 51 százaléka az előző rezsimet, a síiták 66 százaléka a jelenlegi kormányt támogatja. Máliki megítélése az országos mintán belül jelentősen javult az előző, szeptemberben elvégzett felmérés óta, amelyben a lakosságnak még csak a 29 százaléka mondott kedvező véleményt a miniszterelnökről.

Az új közvélemény-kutatás meglepetése az volt, hogy milyen kevesen tartják polgárháborúnak az Irakban jelenleg zajló erőszakcselekményeket: a megkérdezettek alig 27 százaléka mondta azt, hogy az ország polgárháborúba süllyedt. Ezen belül is azonban éles a vallási megosztottság: a szunniták 41 százaléka, a síitáknak mindössze 15 százaléka nevezte polgárháborúsnak az Irakban uralkodó állapotokat.

Váratlan derűlátás

Az irakiak 53 százaléka emellett arra is számít, hogy a biztonsági helyzet már a nemzetközi erők távozása utáni hetekben javulni fog, de 26 százalékuk a romlástól tart.

Az ORB vezérigazgatója, John Heald azt mondta az eredményeket közlő The Sunday Timesnak: a céget is meglepte, hogy mennyien támogatják a jelenlegi iraki kormányt. Hozzátette: tekintve az Irakban dúló erőszak szintjét, “váratlan mértékű” a lakosság derűlátása is.

A felmérésből ugyanakkor kiderül az is, hogy milyen súlyos áldozatokkal jár a szektariánus erőszak a lakosság körében. A megkérdezettek 26 százaléka – a szunniták 15, a síiták 34 százaléka – számolt be legalább egy hozzátartozója meggyilkolásáról, 14 százalék pedig rokon, barát vagy munkatárs elrablásáról. Ez utóbbiak aránya Bagdadban 33 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik