Nagyvilág

Menedékjogot kért a Szaddámot halálra ítélő bíró

Menedékjogot és állandó tartózkodási engedélyt kért a brit kormánytól az az iraki bíró, aki halálra ítélte Szaddám Huszein egykori iraki diktátort - írta a szombati The Times.

A lap értesülése szerint a 65 éves Rauf Abdel Rahman családjával már két héttel azelőtt Nagy-Britanniába érkezett, hogy Huszeint tavaly december 30-án felakasztották. A bíró turistavízummal utazott be, és utána menedékjogot kért, arra hivatkozva, hogy az életét félti Irakban. A kurd nemzetiségű bíró a néhai iraki elnök több magas rangú munkatársát is halálra ítélte.

A The Times szerint a bíró menedékkérelmét vizsgálja a brit belügyminisztérium. Rahman és családja tartózkodási helye nem ismert, de úgy tudni, hogy a bírót állandó védelem alatt tartják – áll a vezető brit napilapban.

Rahman tavaly januárban vette át a Huszein-per irányítását, és kemény tárgyalásvezetői módszereiről vált ismertté; nem egyszer Szaddám Huszeint is kivezettette a tárgyalóteremből, ha a volt iraki elnök magatartását nem találta megfelelőnek.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik