Külföld

A washingtoni nagykövet szerint még a Bush-kormány alatt lehet vízumunk

admin
admin

2007. 03. 15. 08:55

Az amerikai vízumügy még a Bush-kormány idején rendeződhet; Magyarország több közép-európai állammal együtt 2009. január végéig bekerülhet a vízummentességi körbe - nyilatkozott Simonyi András washingtoni nagykövet.

A nagykövet azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy az amerikai kongresszus felsőháza, a szenátus előző nap határozott arról: azokat az országokat, amelyek aktív szerepet vállalnak a terrorizmus elleni harcban, nem lehet kirekeszteni a vízummentességi programból. Ugyanakkor megfogalmazódott az a feltétel, hogy 10 százalék alá kell szorítani az elutasított vízumkérelmek arányát.

Ez utóbbi korlátozás Magyarország számára nem kedvező, hiszen az arány tavaly 10 százalék felett volt. Néhány aspiráns állam alatta marad a mutatónak, Csehország esetében csak 9 százalékos volt az arány, több állam viszont jóval felülmúlja azt.

Simonyi András világossá tette: Magyarország elfogadja azt, hogy Amerikának vannak biztonsági aggodalmai, és határozott intézkedéseket tesz ebben az irányban. Elmondta, hogy Magyarországon “nagyon jó a tendencia”: néhány év alatt 16-18 százalékról drámaian lecsökkent az elutasítási arány. Ő arra törekszik, hogy megnyugtassa az amerikaiakat, Magyarország “komolyan veszi a vízumelutasítási problémát (…) kötelezettséget vállal, hogy ez jelentősen csökkenjen”. Magyarország egyértelműen jelezte, a terrorizmusellenes harcban azon szövetségesek közé kíván tartozni, amelyek megértik a probléma lényegét – tette hozzá.

Simonyi András kijelentette: nem tud olyan helyzetet elképzelni, hogy Magyarország ne tudná teljesíteni a feltételeket, és más közép-európai országok esetleg Magyarország előtt jussanak be a vízummentességi programba. Megjegyezte, a kérdés megoldása a balti és a visegrádi államok színvonalas együttműködésének közös eredménye lesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.